Župan Damir Dekanić posjetio Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici

Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici posjetio je župan Damir Dekanić i tom prigodom susreo se te obavio razgovor s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić i njezinim suradnicima, istaknuvši kako će Županija nastaviti podržati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov opstanak te očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta.

– Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru. S obzirom kako radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada – rekao je Dekanić.

Župan Dekanić izrazio je zadovoljstvo što je predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u srbijanskoj Vladi. Dodavši da je siguran kako će to pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika hrvatske zajednice te će Županija sa svojim iskustvima pomoći građanima Srbije glede apliciranja na pretpristupne fondove Europske unije.

Predsjednica Vojnić podsjetila je kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji, na više područja – obrazovanje, kulturu, gospodarstvo, a tu je i desetak prekograničnih projekata koji se trenutno privode kraju.

Nakon sastanka u HNV-u, župan Dekanić, zajedno s predsjednicom Vojnić i ministrom Žigmanovim, nazočio je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi, povodom 50 godina s tamburom, profesorice i dirigentice Mire Temunović.

Odgovori