Volonterka Gradskog društva Crvenog križa Županja Nevenka Lučić

Volontiranje je velika ljubav samozatajne Županjke Nevenke Lučić, koja se već petnaestak godina druži i pomaže korisnicima Cjelodnevnog boravka  za osobe s intelektualnim i mentalnim oštećenjem Gradskog društva Crvenog križa Županja i Udruge “Golubovi”. Za to redovita dobiva zahvalnice, pa je tako jedna u njezine ruke stigla i prošle godine uz Dan volontera kao priznanje za dugogodišnji rad s osobama koje, kako kaže, njoj daju više nego ona njima.

“Kada odete na običnu kavu neizbježne su teme o poskupljenima, politici i drugo što nas uglavnom opterećuje dok mi uglavnom razgovaramo o lijepim stvarima i događajima, pišemo, slikamo, slušamo glazbu koju oni vole i često zajedno i zapjevamo”, kaže Nevenka Lučić i dodaje kako teških tema nema, a i kada su tužni zbog bolesti roditelja ili nečeg sličnog, uz razgovor se i takve situacije koje su dio života prihvate.

“Osjećam se ispunjeno i zahvalno. Najviše mi znači kada dođem, kada me vide na vratima odmah pitaju hoću li doći i sutra. Ne trebam dalje objašnjavati što to znači, da se osjećam neopterećeno, kao sastavni dio njihovog druženja. Tri zagrljaja dnevno su dovoljna da se osjećamo zadovoljno, a ja ih dobijem i puno više i zbog toga sam jako sretna”, kaže Nevenka kojoj je hobi slikarstvo.

Enkaustika je tehnika slikanja toplom peglom koju je gospođa Nevenka često koristi, a u posljednje vrijeme i crtovez koji se radi na tvrdoj podlozi i koju korisnici vole raditi, ali i druge tehnike pa su tako vremenom postali pravi umjetnici u izradi različitih ukrasnih predmeta koje redovito izlažu na štandu u Gradu povodom Uskrsa i Božića. U posljednje vrijeme radi i sa mlađim korisnicima, kojima također pomaže na kreativnim radionicama. 

“Surađujem s voditeljicama koje su stručne u tom poslu i uvijek pitam korisnike mogu li im što pomoći. Nikada nisam dobila negativan odgovor”, kaže i dodaje kako joj je najvažnije kada osjeti da je vole, da se rado s njom druže i razgovaraju. 

“Mogu slobodno reći i ja njih volim, i kada odlazim iz prostorije odnosim sa sobom kući pozitivno raspoloženje i energiju”, s osmijehom na licu kaže Nevenka Lučić koja se raduje svakom novom susretu s njima. 
 

Odgovori