Veliko zanimanje za slikovnicu “Priča o jednoj lopti”

“Priča o jednoj lopti” je dječja povijesna slikovnica o Županji čija je autorica kustosica Zavičajnog muzeja “Stjepana Grubera” Marta Huber. Ova hvalevrijedna edukativna publikacija za djecu i mlade, samo nekoliko tjedana nakon što je ugledala svjetlo dana, naišla je na veliko zanimanje javnosti.

“Imala sam osjećaj da će se slikovnica svidjeti građanima, ali da će ipak izazvati toliku pažnju iskreno nisam očekivala. Od kako je počela prodaja ljudi nam svakodnevno dolaze u Muzej, vrijeme je Božića, bio je i sv. Nikola pa su roditelji uzimali za svoju djece poklone, tako da se slikovnica pokazala kao odličan projekt. Slali smo ih za Sisak, Bjelovar, Varaždin, čak je jedna otišla za Australiju pa u Njemačku…Zovu nas oni koji su negdje daleko van Županje i kojima je ova naša priča draga i žele imati dašak kuće kod sebe, i čini mi se da se to s ovom slikovnicom uspjelo ostvariti”, kaže Marta Huber i dodaje kako je slikovnica usko vezana uz naš grad i temu prve nogometne lopte, odnosno prvog igranja nogometa u Hrvatskoj.

“Mislim da to stalno trebamo naglašavati i biti ponosni i upravo kroz tu priči brendirati i našu Županju. Slikovnica je tekstualno možda više prilagođena starijoj djeci i mladima, no isto tako zahvaljujući živopisnim slikama s kojima je ilustrirana zanimljiva je i za one malo mlađe, budući se na slikovit način puno toga iz nje može naučiti.

Slikovnica govori o jednom segmentu prošlosti našega grada, točnije o razdoblju s kraja 19. i početka 20. stoljeća kada zbog velikih hrastovih šuma dolaze industrijalci iz Engleske i u Županji grade tvornicu tanina. Govori i o prvoj lopti u Hrvatskoj koja je s Englezima došla u Županju, o ljubavi između industrijalca Freda i šokice Katarine, ali i o životu u slavonskom selu prije stotinjak godina.

“Razmišljala sam kako djeci na najbolji način vizualizirati taj povijesni proces i događaje koji su se zbili na ovim našim prostorima, a znam da je djeci je puno lakše učiti kroz slike tako da vjerujem da će uz tekst i ilustracije u slikovnici dosta toga i zapamtiti”, kaže autorica Huber .

Slikovnicu je ilustrirao akademski slikar Mislav Lešić te njegove živopisne ilustracije zavičaja i povijesnih događaja daju posebnost ovoj publikaciji, koju će sigurno radi prelistati i odrasli.

Uz Mislava Lešića suradnica na izradi slikovnice je bila i Katarina Berač-Vuić, koja je napravila pojmove koji se pojavljuju na svakoj stranici i na kraju knjige jedan simpatični kviz te je lektorirala slikovnicu. Pogovor je napisala Katarina Bušić , naša Županjka, inače savjetnica iz Etnografskog muzeja Zagreb.

Svakodnevno stižu i upiti iz osnovnih škola koje su zainteresirane za promociju slikovnice, no to će uslijediti nakon službene promocije koja je planirana za vrijeme Šokačkog sijela u veljači 2023. godine.

Odgovori