U Županji održan Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina

U organizaciji Hrvatskog sabora kulture u Županji je održan 29. Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina.

Na Susretu je prezentirana tradicijska folklorna baština odabranih skupina iz gotovo cijele Hrvatske te gostiju iz Bosne i Hercegovine. Nakon dvije COVID godine, smanjenog obujma rada folklornih amatera te održanih online Susreta, iznimno je veselio povratak na pozornicu domaćih i gostujućih folklornih skupina. Nastupilo je 550 folkloraša iz 16 skupina. Nažalost, dvije skupine, iz Blata s otoka Korčule i Garešnice morale su otkazati dolazak.

Susretu, koji je ove godine imao revijalni karakter, prethodile su županijske smotre folklora na kojima stručna povjerenstva odabiru najuspješnije skupine. Cilj Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina je predstavljanje najuspješnijih ostvarenja folklornih amatera koji djeluju u Republici Hrvatskoj i inozemstvu (Udruge Hrvata izvan RH), u tekućoj godini u dvije programske kategorije: koreografiranog i izvornog folklora, zatim razvoj publike, razmjena iskustva, vještina i znanja, razvijanje pozitivnog odnosa prema tradicijskim, plesnim, glazbenim vrijednostima i narodnoj nošnji, društvenom povezivanju te poticanju amaterskog rada uopće.

Nastupili su: KUD “Mokro” Široki Brijeg (BiH), KUU “Gacka” Ličko Lešće, KUD “Seljačka Sloga” Donja Dubrava, KUD “Lipa” Slavetić, KUD “Moslavčanka” Donja Garešnica, KUD “Sloga” Miklouš, HKUD “Slavonija” Jakšić, KUU “Mosor” Gata, KUD “Perkovčani” Novi Perkovci, KUD “Sv. Mihovil” Nikšić, KUD “Prigorje” Križevci.

U kategoriji koreografiranog folklora nastupili su redom: KUD “Lipovac” Generalski Stol, KUD “Petar Preradović” Đurđevac, KUD “Orljava” Pleternica, FA “Etno Siscia” Sisak, Varaždinski folklorni ansambl i OSS “Buševec” Buševec.

Pokrovitelji 29. Susreta hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina bili su Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Vukovarsko-srijemska županija i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Suorganizatori su bili Grad Županja, Hrvatsko društvo skladatelja – ZAMP i KUD “Tomislav” Županja.

Stručno povjerenstvo je bilo u sastavu Ivan Ivančan, Katarina Bušić i Tomislav Habulin

Događaju je u ime župana Vukovarsko-srijemske županije, Damira Dekanića, nazočio Marko Vukolić iz Upravnog odjela za turizam i kulturu. Posjetiteljima se obratio i Dražen Jelavić, tajnik Hrvatskog Sabora kulture, koji je pohvalio izuzetno dobru organizaciju Susreta u Županji i istaknuo kako će u našem gradu biti još sličnih događanja. Susret je otvorio gradonačelnik Damir Juzbašić te je naglasio kako Županja nije samo kolijevka nogometa i tenisa, nego i tradicijskih običaja, folklora i čuvanja baštine te da smo ponosni što je Županja domaćin susreta, a također i na sve one koji prenose ljubav prema tradicijskoj kulturi i hrvatskoj baštini.
 

Odgovori