U Gimnaziji Županja održana učenička deliberacija

Hrvatsko debatno društvo je u suradnji s Gimnazijom Županja organiziralo jučer učeničku deliberaciju, oblik javne rasprave na kojoj su učenice i učenici predstavili problem koji su prepoznali u zajednici. Kroz debatu su učenici predstavili problem nedostatka edukacije i savjetovanja učenika o mentalnom zdravlju. U Gimnaziji Županja djeluje Debatni klub koji vodi profesorica Dubravka Bilić, a koji je uključen u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja.

Deliberaciju Debatno društvo provodi u sklopu projekta “Demokratsko procijepljenje – Debatni klubovi i deliberativna demokracija kao model razvoja demokratskih kompetencija i participativnog donošenja odluka“. Sadržaji koje su obrađivali u sklopu projekta bili su prvenstveno usmjereni na prepoznavanje izazova i problema u lokalnoj zajednici te osmišljavanje prijedloga rješenja za prepoznate probleme. 

Ideja cijelog procesa je da učenici osmisle i kreiraju prijedlog promjene u svojoj zajednici kojeg će predstaviti donositeljima odluka putem učeničkih deliberacija“, istaknula je Branimira Penić, kordinatorica projekta. 

U protekloj školskoj godinu učenici i učenice Debatnog kluba Pathos Županja su zajedno s prof. Dubravkom Bilić bili uključeni u razvoj debatnog modela građanskog odgoja i obrazovanja. Debatni model podrazumijeva osnaživanje učenika i učenica kroz debatni klub ili kroz korištenje debatne metodologije u nastavi za aktivno građanstvo. Projekt pomaže mladima da razviju demokratsku svijest i građanske kompetencije kroz sudjelovanje u radu debatnih klubova i deliberacijama. Kroz sudjelovanje u projektnim aktivnostima mladi stječu praktična iskustva i trajna znanja koja će im pružiti temelj za aktivno sudjelovanje u društvu u budućnosti. 

Presretna sam što je Debatno društvo odlučilo uključiti nas u ovaj projekt i u sve što nam on, kao svojevrsne benificije, donosi. Debatiramo na tezu da je našoj školi potrebna psihološka pomoć“, kaže prof. Dubravka Bilić i ističe kako su Debatni klub u Gimnaziji inicirali učenici te da je ona prepoznala tu njihovu težnju, educirala se kao voditeljica i da su do sada prošli edukacije i brojne aktivnosti te da namjeravaju tako nastaviti i dalje.

O samoj problematici prof. Bilić kaže da su uzeli tu temu nakon tragedije koja se dogodila u njihovoj školi te su shvatili da je djeci pomoć nužna.

Projekt je podržao i ravnatelj Gimnazije, Ivica Živković, koji je istaknuo da im je izuzetno drago da je Gimnazija s Debatnim klubom domaćin deliberacije, prvenstveno jer se na ovaj način mladim ljudima daje mogućnost da prepoznaju izazove i probleme u lokalnoj zajednici, da na njih reagiraju, osnaže svoje kompetencije i sposobnosti i da na neki način donose i daju rješenja.
 

Odgovori