U “Čistoći” bez povećanja cijena usluga

Razgovarali smo s Antom Klancem, direktorom Čistoće Županja, o djelatnostima koje se odnose na stanoupravljanje, projekt ugradnje vodomjera u stanove, obnovu dvorane kina “Mladost” i drugim područjima koje je tvrtka Čistoća Županja d.o.o. preuzela od nekadašnjeg “Stanobiroa d.o.o.”.

 

Stanoupravljanje je jedna od djelatnosti, u kakvoj je stanju stambeni fond i koliko se ulaže u njegovu obnovu?

– Stanoupravljanje je djelatnost koja je zahtjevna, koja nosi određene probleme i komunikaciju s vlasnicima stanova, stoga pokušavamo to stalno održavati na određenom nivou, koliko god možemo i koliko god nam financije to omogućavaju. U prošloj godini smo prvenstveno radili na interventnim popravcima, a nekih većih zahvata nije bilo. Vrlo je bitno da smo se pripremili za ono što nam slijedi u ovoj godini. Kandidirali smo preko Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša , koji je objavio poziv za energetsku obnovu stambenih zgrada, četiri zgrade od čega su dvije prošle. Svi su ugovori potpisani , započinjemo s postupkom nabave i krajem ovoga mjeseca trebamo potpisati ugovor s izvođačem nakon čega kreću radovi na obnovi. Radi se o zgradama u Ulici J.J. Strossmayera br. 139 i br. 143. Nažalost dvije zgrade su ostale ispod crte, radilo o najbržem prstu , a kolika je bila zainteresiranost govori to da je u samo četiri minute zatvoren poziv jer su iskorištena sva raspoloživa sredstva. Ipak, postoji mogućnost da još jedna zgrada ide u obnovu, jer su odobrena dodatna sredstva. Za sada je rano o tome govoriti, a kad budemo imali konkretnije informacije obavijestit ćemo stanare. 

 

U prošloj godini započeli ste s ugradnjom vodomjera u stanove. Kakva je bila zainteresiranost i nastavljate li dalje s ovim projektom?

– To je projekt koji smo započeli s “Komunalcem” i u dogovoru s vlasnicima stanova. Ponudili smo onima koji nemaju vlastite vodomjere da ih ugrade, s tim da bi po trećinu troškova snosili sami vlasnici te “Čistoća” i “Komunalac”. Očekivali smo stotinjak zainteresiranih i do sada smo ugradili 135 vodomjera, imamo još nekih 30-tak za ugraditi i to planiramo završiti za mjesec dana. I ako toga roka ukoliko bude još zainteresiranih vlasnika slobodno nam se mogu javiti.

 

U prošloj godini povećan je broj parkirnih mjesta u gradu, kod Doma zdravlja i drugim lokacijama.Što se s tim dobilo i kakav je prihod od naplate parkiranja ostvaren?

– Kod Doma zdravlja napokon je uveden red i mislim da je sada taj dio Grada funkcionalniji i bolje riješen, jer svi znamo kakvi su tu bili problemi, ali i u drugih dijelova grada gdje smo uveli naplatu parkiranja. U Aleji Matice Hrvatske rasteretila se gužva ispred Ljekarne Doma zdravlja , jer je bilo malo parkirnih mjesta za stanare. Što se tiče profitabilnosti parkinga zadovoljni smo, iako naravno uvijek može biti bolje. Imamo jednu od najnižih cijena u RH- a , svega 3 kune za sat vremena parkiranja, no ipak smo zadovoljni naplatom.

 

Razmišljate li o povećanju cijena?

– Bez obzira što je jako puno tvrtki koje se bave ovom djelatnošću cijene korigiralo i zaokruživalo na više mi nismo ništa povećali , ne samo kod parkiranja, nego kod svih djelatnost koje Čistoća pokriva. Jednostavno smo prema važećem tečaju kune pretvorili u eure, dakle kolike su cijene bile u kunama , tolike su u eurima.

 

U ovoj godini nastavljate s obnovom dvorane kina “Mladost”. Što se sve planira?

– Posljednjih godina u obnovu kina se jako puno ulagao , prije svega zahvaljujući Ministarstvu kulture koje svake godine usmjeri određeni iznos za obnovu našeg kina. Tako smo prošle godine uredili sanitarne čvorove, koji su bili dotrajali i zaista u jako lošem stanju. Bilo je krajnje vrijeme da se saniraju i to smo uspjeli riješiti u 2022. godini. Kandidirali smo se na novi natječaj, a radi se i vanjskoj ovojnici samog kina, jer želimo postići veći energetski razred kako bi smanjili troškove i poboljšali grijanje. To će nam omogućiti solarni paneli , no kako bi smo mogli aplicirati za postavljanje solarnih panela uvjet je postići zadovoljavajući energetski razred . Znamo da se sada dvorana grije na lož ulje, prostor je veliki , kad se zagrije prevruće je , a nakon toga brzo ohladi pa u dvorani bude hladno. Idemo korak po korak i nadamo se kako ćemo uspjeti postaviti panele i time kvalitetnije zagrijavali kino.

Odgovori