Šetnjom do zdravlja

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 07. travnja na temu: 3,2,1… Kreni i zdrave navike na radnom mjestu pokreni! Dom zdravlja Županja, Crveni križ Županja, Udruga Golubovi, Matica umirovljenika Županja, Hrvatski radio Županja i Roche d.o.o. Hrvatska, organiziraju akciju „Šetnjom do zdravlja“ koja će se održati 09.04.2023.godine (utorak) u 17 sati. Zamišljeni pravac kretanja je od Gradskog muzeja Grada Županje do Poloja i povratno, a po završetku uputiti ćemo se u restoran Zlatna žlica gdje će medicinske sestre Doma zdravlja Županja izvršiti kontrolu RR i ŠUK-a pod pokroviteljstvom Rocha.

Svjetski dan zdravlja obilježava se od 1950. godine na spomen osnivanja Svjetske zdravstvene organizacije koja je osnovana 07.travnja 1948.g a u svrhu promocije zdravlja i zdravog načina življenja.

Zdravo radno mjesto je mjesto na kojem svi zajedno rade na postizanju dogovorene vizije za zdravlje i dobrobit zaposlenika i zajednice te omogućuje zaposlenicima fizičke, psihološke, socijalne i organizacijske uvjete koji štite i promiču zdravlje i sigurnost. Zaposlenicima omogućuje da povećaju kontrolu nad vlastitim zdravljem i poboljšaju ga te postanu energičniji, pozitivniji i zadovoljniji.

Modernizacijom i informatizacijom došlo je do značajnih promjena na radnim mjestima, ona sve više postaju sjedilačka i uključuju dugotrajan rad pred računalnim ekranima. Većina radno aktivnog stanovništva provodi većinu svog vremena na radnom mjestu. Iako se uvjeti rada razlikuju od sektora do sektora, sjedilački način života, stres na radnom mjestu i nezdrave navike prisutne su u svim sektorima i utječu na zdravlje svih zaposlenika. Nadalje porast kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih, muskulo skeletnih i zloćudnih bolesti, zajedno sa starenjem stanovništva, ukazuje na to da promicanje zdravlja na radnom mjestu nikad nije bilo važnije. Ovo je važno kako bismo što duže očuvali zdravlje radnika, a time i njihovu produktivnost i zadovoljstvo. Stvaranje zdravog radnog mjesta nije samo pitanje brige za zdravlje zaposlenika već i zajednice općenito.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Janja Stojanović, mag. med. techn.