Projekt “Mogućnost pametnog sela” nastavljen edukacijama i studijskim putovanjima

Projekt „Mogućnosti pametnog sela“ osmišljen je kako bi doprinio osnaživanju ljudskih potencijala odgojno-obrazovnih djelatnika u OŠ „Mijat Stojanović“ Babina Greda. Cilj projekta je poticanje i promicanje razvoja, usavršavanje vještina i kompetencija poučavanja u STEM području te aktivnom građanstvu u suradnji s mentorskom školom Brundalen elementary school iz Kraljevine Norveške. Kroz projekt će se popularizirati STEM usmjeren na učenike primjenom inovativnih metoda pristupa i aktivnosti kroz revidirana tri kurikuluma izvannastavnih aktivnosti: Klub mladih tehničara, Klub mladih znanstvenika i Volonterski klub. Nositelj projekta je Osnovna škola „Mijat Stojanović“ iz Babine Grede, a provodit će se u trajanju od 12 mjeseci.

Nakon studijskog posjeta Kraljevini Norveškoj i partnerskoj školi posjeti su se nastavili na području Republike Hrvatske. Do sada su ostvarena tri od planirana četiri posjeta: djelatnici Osnovne škole „Mijat Stojanović“ sudjelovali su na Go STEM sajmu na FERIT-u u Osijeku te su obišli Inkubator PISMO u Novskoj i Institut za fiziku u Zagrebu. Na Go STEM sajmu na specijaliziranoj radionici “Pokrenimo robote – LEGO mindstorms” imali su priliku naučiti nešto o osnovama programiranja LEGO robota, a snašli su se i učitelji kojima STEM predmeti inače nisu bliski. Osim radionice na kojoj je sudjelovalo 14 djelatnika škole, imali su priliku obići i ostatak sajma te razgledati laboratorije i opremu.

U Novskoj je prvi hrvatski gaming inkubator. Kako u Inkubatoru sami kažu, ovo je jedinstveno mjesto u kojemu ljubav prema videoigrama postaje ozbiljan posao. Sudionici projekta „Mogućnosti pametnog sela“ zajedno s djelatnicima Udruge LOCUS iz Vinkovaca imali su priliku razgovarati s tvorcima videoigara, pokretačima tvrtki i kreativcima te isprobati različite VR simulatore. „Svakako bih preporučila posjet ovom mjestu zaljubljenicima u video igre, ali i svima koji su zainteresirani za programiranje, umjetnost, stvaranje i zabavu, jer ovo je mjesto koje spaja sve navedeno i zaista je vrijedno posjeta!“, rekla je voditeljica projekta Anja Čović Bilbija.

Na Institutu za fiziku u Zagrebu su osim znanstvenika koji rade na Institutu imali priliku upoznati i nastavnike i učenike XV. gimnazije, poznatije kao MIOC, koji već godinama surađuju s Institutom pa je darovitim učenicima kroz različite projekte omogućeno surađivati sa stručnjacima u poljima koja ih zanimaju i koristiti profesionalnu opremu za vlastita istraživanja i eksperimente. Nastavnici i učenici predstavili su rezultate projekta “Zvijezda je rođena” na kojem su vrijedno radili te trenutne aktivnosti kojima se bave – fotokatalizu i umjetnu inteligenciju. Učitelji OŠ „Mijat Stojanović“ obišli su najmodernije laserske i kriostatske laboratorije na nedavno obnovljenom Institutu, gdje su im i drugi stručnjaci pojasnili svoje trenutne zadatke i projekte, istaknula je Anja Čović Bilbija.

Odgovori