Premašen plan darivanja krvi

U Gradskom društvu Crvenog križa Županja u prošloj 2022. godini organizirali su 46 akcija darivanja krvi. Plan je bio prikupiti 1320 doza krvi i premašen je za 215 doza. Prikupljeno je 1535 doza krvi i mi smo jako zadovoljni. 

“Posebno smo ponosni na činjenicu da je 85 osoba prvi put darivalo krv, što nas jako raduje. Nastavljamo i ove godine s tim ciljem, privući što više mladih darivatelja. Zato i organiziramo akcije darivanja krvi za naše maturante”, kaže Dragutin Mitrović, referent za DDK-a GDCK Županja.

U Županji je bilo tijekom prošle godine deset akcija, a ostalih 36 akcija u drugim mjestima , koje su uspješno provedene. Tako je u Bošnjacima prikupljeno 195 doza krvi, u Babinoj Gredi 172, u Gunji 108. U Županji je bilo planirano prikupiti 360 doza i plan je premašen sa 377 doza.

Darivanjem krvi postaje se članom jedne velike porodice dobrovoljnih darivatelja krvi zasnovanoj na dobrovoljnosti, besplatnosti, solidarnosti i anonimnosti, s željom da u najplemenitijoj namjeri pomognete drugom.

“Darivanje je humani čin i ne kaže se bez razloga kako jedna doza krvi spašava tri života” , kaže Dragutin Mitrović i ističe kako osim što je to plemenito i korisno je za zdravlje darivati krv, budući se prije svake akcije provjerava krvi tlak i hemoglobin u krvi.

Plan u ovoj godini je isti kao i u prošloj godini, prikupiti 1320 doza krvi. U ovom mjesecu siječnju planirane su akcije 23.1.u Županji i Babinoj Gredi te 31.1. u Bošnjacima. 

“Nadamo se u ovim akcijama prikupiti 130 doza krvi, a vjerujemo kako ćemo ove godine ispuniti i možda premašiti ovaj plan”, kaže Dragutin Mitrović.

Odgovori