Predstavljen program 56. Šokačkog sijela

Uz druženje, mađarenje i zvuke tambure, u ambijentu kuće za odmor “Šokačka lady” u Županji, predstavljen je program 56. Šokačkog sijela koje će trajati do 10. do 21. veljače, a pod motom “Među šumama i vodama”. Sve je spremno za Sijelo, našu najveću kulturno – turističku manifestaciju koje će ove godine okupiti veliki broj sudionika, izvođača, posjetitelja i gostiju koji će doći u naš grad. Predstavljanje Šokačkog sijela bila je promocija ove naše manifestacije tradicije, običaja i kulture, a popratili su je brojni mediji.

U Šokačkom sijelu moći će svi uživati, a ove godine novina je šator koji će biti postavljen na poligonu kod MKC-a gdje će četiri dana nakon Pokladne povorke i večeri folklora zabava trajati sigurno do duboko u noć, najavio je gradonačelnik Damir Juzbašić i dodao kako će sve to biti uz vrhunske glazbenike, prije svega tamburaše; od TS “Vranac”, Najboljih hrvatskih tamburaša, TS “Begeš”, TS “Caprio”, TS “Slavonski suton” do gostiju iz Dalmacije, grupe Dalmatino. Pozvao je sve ljude dobre volje i ljubitelje tradicije da dođu i uživaju u bogatom programu, u kojoj će se svi moći zabaviti i proveseliti.

56. Šokačko sijelo je dobro pripremljeno i organizirano kazao je Kruno Šarić, direktor Turističke zajednice grada Županje, koji je istaknuo kako se ove godine manifestacija nakon pandemije i korona mjera vraća na staro, održat će se u punom opsegu te stoga očekuje i veći broj posjetitelja, što je organizatorima i cilj. U programu ovogodišnjeg Sijela promjena je, između ostalog, što će već prvog dana za razliku od prijašnjih godina biti otvorenje i “Šokački cvit 2023” – izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Za današnje predstavljanje je rekao da je jedan iskorak u organizaciji i dobra najava za početak Šokačkog sijela u prekrasnom ambijentu tradicijske kuće, uz slavonske specijalitete i sva ona obilježja koja daju poseban “štih” ovoj manifestaciji. Lijepo je bilo vidjeti djecu odjevenu u narodnu nošnju koja su goste počastili čvarcima, kulenom, salenjacima, gužvarom s makom, toplim lepinjicama, a predstavljen je i običaj pečenja slanine i kobasice na otvorenoj vatri.

O organizaciji i programu Damir Bačić, predsjednik Izvršnog odbora 56. Šokačkog sijela, kazao je da će biti oko 3000 izvođača, među kojima puno folklornih skupina i tamburaša, a očekuje se preko 15.000 ljudi koji će posjetiti Sijelo. Pozvao je sve goste i prijatelje Grada, tradicije i kulture da dođu u Županju i uživaju u programu.

“Bit je da cijeli Grad živi Sijelo”, kazao je Damir Bačić koji se svima zahvalio, prije svega domaćinu Marku Maroševcu, medijima, svima koji sudjeluju u organizaciji ovogodišnjeg Sijela, ali i onima koji su do sada radili i dali svoj doprinos na njegovom očuvanju i trajanju.

“Krilatica “Među šumama i vodama” je posveta, odnosno omaž našem županjskom književniku Ivi Balentoviću, koji ove godine obilježava 110. godina od rođenja, a koji je napisao književno djelo koje se tako zove”, rekla je članica Izvršnog odbora Šokačkog sijela, kustosica Marta Huber.

Redateljica i scenaristica otvorenja je Katarina Berać – Vuić, koja je osmislila priču koja se događa na šokačkom stanu kraj šume i vode. Istaknula je kako su stanovnici županjske Posavine od pamtivijeka vezani uz vode poput rijeke Save, njezinih pritoka i šuma, kojima je taj prostor opasan. Bit će prikazan jedan radni ljetni dan, krajem 19. stoljeća.

Za “Šokački cvit” je rekla da je do sada prijavljeno 10 djevojaka i da je broj ograničen na njih 15, a za prijavu je ostalo još desetak dana.

“Sve djevojke od 16 do 25 godina koje su voljne pokazati svu ljepotu i raskoš svoje mladosti u tradicijskom ruhu pozivamo da se prijave i pokažu ono što se čuva u našim škrinjama” , istaknula je Marta Huber.

Odgovori