Pojačan nadzor vozala za vrijeme “Martinja”

Od 11. do 14. studenog 2022. godine, povodom narodnog običaja krštenja mošta, Martinja, i očekivano povećanog broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje aktivnosti dodatno će usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola.

Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola, na način da će se uspostaviti veći broj kontrolnih punktova, koji će se u vrijeme provođenja akcija češće mijenjati. Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 12.323 vozača. Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 1.092 vozača, a devet vozača odbilo je alkotestiranje. Također, tri vozača na preliminarnom testiranju na droge bila su pozitivna, dok je 36 odbilo testiranje na droge.

Najveći broj vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bio je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godinepo 247 vozača. Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg504 vozača, dok je koncentracija veća od 1,50 g/kg utvrđena kod 207 vozača.

U prvih deset mjeseci 2022. godine na području Policijske uprave Vukovarsko-srijemske vozači s prisutnošću alkohola u organizmu uzrokovali su 120 prometnih nesreća. Mladi vozači s prisutnošću alkohola uzrokovali su 21 prometnu nesreću. U prometu je zatečeno 1.168 vozača s nedopuštenom prisutnošću alkohola u organizmu.
 

Odgovori