Otvorena izložba “Tragovi anđela” Melite Bilušić

U povodu Dana grada Županje apstraktna umjetnica Melita Bilušić darovala je svojim sugrađanima izložbu slika te oslikanih ukrasa pod nazivom “Tragovi anđela“. Izložba je otvorena u predvorju Gradske knjižnice Županja, gdje je Melita izložila svoje slike, oslikane predmete te odjevne predmete koje je ukrasila na osebujan način.

Slikarstvom se počela baviti u svojim pedesetim godina i tako dokazala da se sve što se želi može i ostvariti.

Moj moto za ove slike je kako je sve moguće. Neke lijepe i, nažalost, neke manje lijepe stvari su me potaknule da oslobodim svoje želje i ideje i odvažim se na ovo što sada stvaram. Sve se može voljom, upornošću i kreativnošću. Sve je došlo samo od sebe. Dogodio se neki “klik” kada se u jednom trenutku nešto posložilo u meni i jednostavno sam krenula u slikarske vode”, kaže Melita. 

U obitelji su svi kreativni, a njezina majka, poznata županjska slikarica Gordana Matić o njezinom slikarstvu kaže:

Smisao za boje upija u rodnoj kući i to su prvi usadci za lijepo skladno komponiranje. Oduševljena bojom kroz životna putovanja spaja zelenu i plavu Hrvatsku. To su tragovi anđela jer joj je inspiracija zbirka savršenih nadahnuća pa i ulična umjetnost – grafiti, koja je potiče na slikanje. Kompozicija joj odiše plavetnilom mora i neba. šarenilom zelenih i cvjetnih polja te purpurom slavonske ravnice. Kompozicija joj je razigrana, ornamentalno nepredvidiva, potezi široki, puni sitnih detalja, crta, tragova. Paleta varira, od prigušenih akromatskih tonova do vatrometa kromatskih i zlatnih “eksplozija”. Melita je ovom izložbom pokazala kako ide ka formiranju osobnog traga na slikama i onoga što je cijeli život čučalo u njoj te izbilo na površinu sada, u zreloj dobi.

Naša suradnja oko izložbe je bila izvrsna. Stekla sam dojam da je ona jedna posebno dobra, vedra i optimistična osoba, a to mogu reći i za njezine slike koje krase predvorje Knjižnice. Jedna sasvim neobična izložba i drugačija od ostalih”, kazala je na otvorenju Ivana Nikolić, ravnateljica Knjižnice. 

Izložbu je otvorio Petar Buljević, zamjenik gradonačelnika Županje te će ona ostati otvorena do 29. kolovoza 2022. godine.

Odgovori