Održano natjecanje mladeži i podmlatka Gradskog društva Crvenog križa Županja

U Osnovnoj školi Mate Lovraka održano je natjecanje Mladih Hrvatskog Crvenog križa na kojem je sudjelovalo šest ekipa podmlatka i dvije ekipe mladih HCK. 

Natjecanje se odvija na tri razine i to na gradskoj, međužupanijskoj i državnoj, a provjerava se teorijsko znanje o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu te znanja i vještine iz pružanja prve pomoći. Znanje prve pomoći na natjecanju se pokazuje i na praktičnim radilištima s realistično prikazanim situacijama i ozljedama. Natjecanja mladih HCK održavaju se od 1996. godine i na njima je do sada sudjelovalo više od 120 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola.

Na početku natjecanja prvo se nazočnima obratila Terezija Nemetz, predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Županja, koja je istaknula kako je cilj natjecanja motivirati mlade za humanitarno djelovanje u zajednici, stvaranje osjećaja solidarnosti i formiranje stavova o potrebi odgovornog ponašanja prema sebi i drugima, sklapanje novih prijateljstava i stjecanje novih znanja i vještina koja će im u životu sigurno biti potrebno. 

Potom je sve prisutne pozdravio ravnatelj škole, Marijan Oršolić, koji je istaknuo kako mu je drago da se natjecanje ponovno vraća nakon što se zbog pandemije nije održavalo i da je škola Mato Lovrak domaćin, kao što je to godinama i bilo. 

Sve je pozdravila i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Županja, Marija Dugalić, te ih upoznala s pravilima natjecanja.

Na kraju natjecanja proglašeni su pobjednici: prvo mjesto u kategoriji podmlatka osvojila je ekipa Osnovne škole Ivan Martinović Štitar, dok je druga ekipa Osnovne škole Gradište. Treće mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Mato Lovrak Županja. U kategoriji mladeži prvo mjesto je osvojila ekipa Gimnazije Županja, dok je druga ekipa Tehničke škole Županja

Na međužupanijskom natjecanju koje će se održati 1. travnja u Požegi, Gradsko društvo Crvenog križa Županja predstavljat će ekipa štitarske osnovne škole u kategoriji podmlatka te u kategoriji mladeži ekipa županjske Gimnazije.

Odgovori