Od „krpanja” cesta i dječjih igrališta do pročistača i programa Zaželi 3

Aktualni sat 12. sjednice Gradskog vijeća Županje potaknuo je kroz vijećnička pitanja brojne teme, od sanacije cesta i nogostupa nakon radova i novih komunalnih priključaka, ispuštanja otpadnih voda i rada pročistača, do mogućnosti postavljanja svjetlosne signalizacije na pješačkim prijelazima. Naime, na probleme oko održavanja gradskih prometnica nakon radova i sanacija vrlo je opširno upozorio vijećnik Mladen Stažić, koji je, obraćajući se u ime Kluba HDZ-a, govorio o lošem asfaltu i saniranju oštećenja, nabrojao brojne županjske ulice i iznio primjere loših „zakrpa” te naglasio „kako ljuti činjenica da se s popravcima čeka dugo”. U svome drugome pitanju tijekom Aktualnog sata iznio je i prijedlog da se u dijelu Županje kojemu gravitiraju Svačićeva, Preradovićeva, dio Vinkovačke, kao i Ulica Ive Balentovića gdje su ponuđeni „placevi” za mlade obitelji, a prodana tri, da se na jednoj građevinskoj čestici u vlasništvu Grada Županja izgradi dječje igralište.

Vijećniku je odgovorio gradonačelnik Damir Juzbašić koji je u opširnome pojašnjenju naglasio da nitko nije u mogućnosti uvjetovati HEP-u pa niti Komunalcu d.o.o. izvođenje radova, no da trebamo biti, kada je riječ o sanaciji oštećenja, ažurniji. „Što se tiče igrališta, to stoji da je potreba. Odlučili smo se za Mažuranićevu ulicu ove godine, sljedeće je na redu Šećerana, možda da ovaj prijedlog ostavimo za kraj sljedeće godine ili 2025., ne da obećavamo, ali da nam to bude sljedeća lokacija. Interesantno, ovi iz Centra najviše pritišću, ali djeca iz Vašeg dijela grada imaju barem školu i sve resurse. To je dobra ideja ako plac ostaje, ne moramo dodatno ulagati.” naglasio je gradonačelnik Juzbašić u odgovoru vijećniku Stažiću. O sanaciji prometnica nakon određenih zahvata govorio je i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Josip Nikolozo rekavši da su tijekom ove godine uložena značajna sredstva u naselju Velike livade, oko 200.000 kuna za tri ulice, dok se do kraja godine planira uložiti još 130.000 kuna za dio od Ulice Mladena Pozajića do ulaza u gradsku deponiju.

U nastavku Aktualnog sata pitanja je, u ime građana Županje, imao i vijećnik SDP-a Mario Galović kojega je zanimalo da li se otpadne vode iz kanalizacijske mreže ispuštaju samo u pročistač ili i kroz bivši ispust. „Par građana me obavijestilo da se i na starom ispustu ispušta pod velikim pritiskom.” rekao je Galović koji je pitao i postoji li mogućnost da se na pješačkome prijelazu iz Braće Radića prema Kratkoj ulici postavi svjetlosna signalizacija budući da ondje prolaze djeca iz škole i to ne bi bilo loše da im se osigura sigurniji prijelaz. 

Direktor Komunalca d.o.o. Domagoj Markovinović o eventualnom ispuštanju otpadnih voda mimo pročistača je rekao: „Nastavno na pitanje, isključivo sve što izlazi od otpadnih voda ide preko pročistača. Postoji jedna cijev za prelivne vode u slučaju kiše, ali sve ostalo preko pročistača ide. Dakle, na starom ispustu ništa, isključivo preko pročistača.” rekao je Markovinović. Pročelnik Josip Nikolozo pojasnio je postupak u svezi označavanja pješačkih prijelaza svjetlosnom signalizacijom rekavši da su tijekom ove godine formirana četiri nova pješačka prijelaza, u Ulici Mladena Čatića i svjetlosno te u Vinkovačkoj i u Ulici Stjepana Grubera. „U Ulici Ante Starčevića, koja je županijska cesta, bit će realizirano do kraja godine. I za Braće Radića, koja je također županijska, treba suglasnost ŽUC-a, pa ćemo tražiti suglasnost”, pojasnio je pročelnik Nikolozo. 

Vijećnik Pavo Lucić (HDZ) pitao je na Aktualnom satu za program Zaželi, zanimajući će u kojoj je fazi provođenje programa te je pitao za javne radove, obzirom da je, dodao je, u vrijeme jeseni pojačana potreba zbog radova na otvorenom. Odgovarajući, gradonačelnik Damir Juzbašić je rekao da je projekt „Zaželi 3” odobren i da je prošla druga faza, a sada slijedi treća, financiranje i potpisivanje ugovora. „Sve ide svojim tijekom, odnosno, kojom brzinom HZZ radi, tako i gradovi i općine dobivaju. Ono što nije dobro spram zadnjeg jeste da smo, kao i svi, dobili duplo manje. Imali smo 60, sad ćemo imati 30 gospođa koje će raditi. Ono što je dobro jeste da je za proljeće najavljen tzv. Zaželi 4 koji bi trebao kapitalizirati da 70 gospođa radi u 3 godine. To bi zaista bilo kapitalno. Program je namijenjen za osobe 50 plus.” rekao je gradonačelnik Juzbašić. Pojasnio je i da se kroz javne radove umjesto 20 lani zaposlenih ove godine dobilo 8 osoba. Kroz Čistoću Županja d.o.o. zaposleno je još 5 osoba. Javni radovi koje financira država su na 9 mjeseci, a Grad je mislio kroz Čistoću Županja d.o.o. na šest, ali još će se vidjeti ove jeseni, čulo se, između ostalog,  na Aktualnom satu sjednice Gradskog vijeća Županja.

Odgovori