Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Županja

Mjesec hrvatske knjige književna je manifestacija koje se svake godine održava u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog. Programski odbor Mjeseca hrvatske knjige 2022., odlučio je da ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige bude posvećen mladima jer je upravo 2022. godina proglašena Europskom godinom mladih.

Tema glasi Generacija K, čime se aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći. Izabran je moto koji glasi: Misli na sebe – čitaj!

Brojna su događanja u našoj Knjižnici u ovom mjesecu, posvećenom knjizi.

Kao što je to zadnjih nekoliko godina već postao i običaj, i ove godine Mjesec hrvatske knjige otvorili smo besplatnim upisom učenika prvih razreda županjskih osnovnih škola, podijelili smo članske iskaznice Knjižnice pravšićima i otvorili Mjesec hrvatske knjige 2022.“, kaže Ivana Nikolić, ravnateljica županjske Knjižnice i dodaje kako na taj način potiču učenike da se upoznaju s knjižnicom i njenim uslugama uz besplatno članstvo tijekom cijele godine. Besplatno učlanjenje prvašića pokrenuli su 2014. godine, a cilj je uvijek isti: zbližavanje djece s knjigom i čitanjem te omogućavanje njihovog rasta i razvoja u kulturnom okruženju.

Sve su uljepšali članovi dramske skupine OŠ I. Kozarca s malim igrokazom pod mentorstvom profesorice Tene Lončarević. Pravšićima su djelatnice zaželjele dobrodošlicu u Knjižnicu s porukom da im knjiga bude jedan od najboljih prijatelja u životu. 

Osim prvašića, besplatno članstvo i besplatnu obnovu članarine će dobiti svi građani povodom Dana hrvatskih knjižnica, a to je 11.studenog, dok će svaki petak u Mjesecu knjige imati akciju – Vratimo knjige bez zakasnine! BLACK FRIDAY U KNJIŽNICI!

U Knjižnici je danas prigodnim likovnom radionicom obilježen Svjetski dan jabuke, a sudjelovali su mališani iz Dječjeg vrtića “Maslačak”. Također, obilježen je Svjetski dan kravate, a 31. listopada obilježit će Svjetski dan štednje.

Djeca će imati priliku upoznati i putujuću knjižnicu. Riječ je o bibliobusu ili pokretnoj knjižnici – vozilo koje je opremljeno policama s knjigama i drugom građom. 
Završio je LJETNI DJEČJI ČITATELJSKI IZAZOV koji je trajao od 1. srpnja do 1. listopada. Svaka knjiga je nosila određeni broj bodova, a djeca s najviše prikupljenih bodova tijekom izazova bit će nagrađena u Mjesecu hrvatske knjige s prigodnim poklonima i diplomama NAJČITATELJ I NAJČITATELJICA.

Mala škola keramike, radionica izrade proizvoda i ukrasa od keramike namijenjena odraslima bit će 24. listopada, a sudeći po popunjenosti zanimanje građana je veliko. Izložba predmeta nastalih na radionici Mala škola keramike će biti upriličena za 11.11.2022. Radionica Knjiga, kist i boje bit će 28. listopada, a voditelj radionice je akademski slikar Mislav Lešić.

Od ostalih događanja u Mjesecu hrvatske knjige Ivana Nikolić izdvaja predstavljanje trilogije Marka Tominca. Prvi dio trilogije je Panonski roman. Drugi dio trilogije je Pljačka banke na slavonski način. Treći dio trilogije ima naziv Tražio je ženu za druženje

U ova tri romana imamo svjedočanstvo o stvarnom životu u Slavoniji i Hrvatskoj od 1990.do 2022. godine, a mnogi obiteljski i radni ljudi moguće je da se pronađu u situacijama koje se događaju unutar stranica navedene trilogije.

Odgovori