Mali literari čuvaju tradiciju i običaje

Gradska knjižnica Županja bila je 1972. godine začetnik i organizator prvog Malog literarnog sijela koje i danas svjedoči kako se ljubav prema Šokadiji prenosi pisanom riječju, pjesmom i kolom, kaže ravnateljica Knjižnice Ivana Nikolić i dodaje kako je kulturna baština dio naših života, a njezina obnova, čuvanje i prenošenje običaja i znanja na nove generacije oblikuje budućnost svijeta. Mladi imaju važnu ulogu u tom procesu jer upravo oni nastavljaju tradiciju i čuvaju je od izumiranja. 

Gradska knjižnica Županja objavila je natječaj koji je otvoren do 6. veljače 2023. godine za literarni rad (kratka priča, esej, poezija) i ove godine i za likovni rad na temu Šokačkog sijela , a mogu se javiti učenici osnovnih škola s područja Vukovarsko-srijemske županije. Tema Šokačkog sijela “Među šumama i vodama” posvećena je našem zavičajnom pjesniku Ivi Balentoviću uz 110 obljetnicu rođenja. Malo literarni sijelo održat će se u četvrtak, 16. veljače u Gradskoj knjižnici.

Radovi koji pristignu ocjenjivat će se u dvije kategorije: stariji osnovnoškolci (od 5. do 8. razred OŠ) za literarni rad i mlađi osnovnoškolci (od 1. do 4. razred OŠ) za likovni rad. Ove se godine promijenio način prijave radova. U Gradskoj knjižnici uključili su i najmlađe čuvare tradicije s njihovim likovnim radovima, a oni stariji iz viših razreda osnovnih škola sudjeluju sa svojim literarnim radovima. Koliko su radovi vrijedni i kreativni odlučuju prosudbena povjerenstva, jedno za literate, a drugo za likovnjake, kaže Ivana Nikolić. 

U Gradskoj knjižnici prvi put ove godine odlučili su učenike, autore najboljih radova nagraditi prigodnim poklonima u novčanoj vrijednosti. Pobjednicima za literarni rad dodijelit će se za treću nagradu 50 eura, drugu 100 eura i prvu nagradu 150 eura, dok će prve tri nagrade za likovni rad iznositi po 30 eura.

Odgovori