Hrvatski i britanski vojnici odigrali revijalnu utakmicu u Županji

U Županji su na Spomen stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj pripadnici Hrvatske vojske s pripadnicima Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske odigrali revijalnu nogometnu utakmicu.

Naime, riječ je o aktivnosti u sklopu bilateralne vojne vježbe “Sava Star 22” koja se provodi deveti put u Hrvatskoj na vojnom poligonu “Gašinciod 12. do 22. rujna. Revijalnu utakmicu otvorio je ministar obrane, Mario Banožić, rekavši kako je ova međunarodna vojna vježba dokaz sjajne bilateralne i obrambene suradnje dviju država te istaknuvši kako oružane snage Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine surađuju u međunarodnim aktivnostima i operacijama.

Vjerujem kako će ovo biti jedna zanimljiva prijateljska utakmica no apsolutno vjerujem u pobjedu Hrvatske“, rekao je ministar obrane uoči utakmice koja je završila pobjedom pripadnika Hrvatske vojske rezultatom 6:2.

Pripadnik oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske, pukovnik Trevor Steed, rekao je kako su proveli zanimljivo vrijeme na području Županje te se upoznali s bogatom poviješću i tradicijom.

Nije bitan rezultat, bitno je da se dobro zabavimo, međusobno upoznamo i razmjenjujemo iskustva“, rekao je pukovnik Steed. Igračicom utakmice proglašena je pripadnica britanske vojske, vojnikinja Laura Loftus.

Uz revijalnu utakmicu, organiziran je i posjet Memorijalnom centru Domovinskog rata i Memorijalnom groblju u Vukovaru, kao i Slavonskoj autohtonoj kući u Bošnjacima te Zavičajnom muzeju “Stjepan Gruber” u Županji. Pripadnici oružanih snaga Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine imali su prigodu predahnuti od vojne vježbe i obići Vukovarsko-srijemsku županiju, jer vježba na Gašincima je upravo u vrijeme manifestacije „Vinkovačke jeseni”, čulo se prije početka ove utakmice koja je imala puno simbolike obzirom da je odigrana na stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj i koja je iznova podsjetila kako su upravo Englezi u Županju donijeli prvu nogometnu loptu. 

Inače, bila je ovo prigoda da se gosti upoznaju s poviješću ne samo na Spomen stadionu prve nogometne lopte u Hrvatskoj, već i obilaskom kuće za odmor „Šokačka lady” obitelji Maroševac, gdje ih je domaćin Marko Maroševac, zahvaljujući dogovoru s narednikom Ivicom Oršolićem, dočasnikom za civilno-vojnu suradnju, tog kišnog poslijepodneva ugostio. Veliku potporu ovome događaju dala je i Turistička zajednica Grada Županje na čelu s direktorom Krunom Šarićem, koji je, uz gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, kao i vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića, nazočio ovome događaju. U Nogometnom klubu „Graničar” Županja također su učinili sve kako bi se pripadnici Hrvatske vojske i oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske  što ugodnije osjećali u Županji. Jedino im je žao što su kiša i loše vremenske prilike malo smanjili ugođaj, istaknuo je prošle subote Tomislav Županjac, predsjednik Nogometnog kluba „Graničar” Županja.

Odgovori