Borna Ćorić: “Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružati!”

Do početka UNICEF-ove humanitarne utrke Mliječna staza koja se ove godine odvija za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama ostalo je još manje od mjesec dana! Prijavljenim sudionicima, kojih je već gotovo 4.000, pridružuju se i tenisač Borna Ćorić te paraolimpijci Nataša Sobočan i Deni Černi. Tijekom svojih sportskih karijera osvijestili su važnost podrške, a svoja iskustva dijele kako bi potakli razgovor o važnosti mentalnog zdravlja. 

U osnovnoj školi mi je bilo teško uskladiti teniske i školske obaveze. Podrška i razumijevanje koje sam tada dobio od svojih učitelja pomogli su mi da uspješno obavljam školske obaveze, a da pritom moj teniski razvoj ne pati. Podrška obitelji mi je bila izuzetno važna i dan danas je tako. Žrtva koju su moji roditelji podnijeli da bih se mogao baviti tenisom na najvišem svjetskom nivou bila je od nevjerojatnog značaja i vrlo sam zahvalan njima kao i svojoj sestri koji su mi svakodnevna podrška. Smatram da je važno pričati o temama koje se smatraju ’tabu sadržajem’, a pogotovo kad je riječ o nečemu što odnosi ljudske živote. Mladima želim poručiti da se mukotrpni trud i rad kad tad naplate. I sam sam nedavno prošao kroz težak period kad zbog teške ozljede ramena nisam znao hoću li ikad više moći igrati na najvišoj razini i to mi je bilo izuzetno teško jer je tenis moj život. Uz podršku ljudi oko sebe i veliki trud koji sam svakodnevno ulagao u povratak na teniske terene uspio sam to prebroditi. Mliječnu stazu podržavam zato što mislim da su djeca najveće blago svijeta i budućnost naše planete. Podršku mladima uvijek treba bezrezervno pružiti”, podijelio je tenisač Borna Ćorić, koji Mliječnu stazu podržava već treću godinu zaredom.

Paraolimpijac Deni Černi uključuje se u Mliječnu stazu drugi put zaredom, a o važnosti podrške mentalnom zdravlju rekao je: „Smatram da je mentalno zdravlje vrlo važno jer ono utječe na način na koji razmišljamo, osjećamo se i djelujemo. Važno je da svatko dobije podršku, da se svatko osjeća prihvaćeno i sretno. Ponosan sam što opet imam priliku i zadovoljstvo pozvati sve da se uključe i podrže ovogodišnju UNICEF-ovu Mliječnu stazu – ove godine za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih u školama. Podržite i vi mentalno zdravlje djece i mladih i sudjelujte u utrci!

Mliječnu stazu već godinama podržava i UNICEF-ova prijateljica, paraolimpijka Nataša Sobočan, koja je također svjesna važnosti podrške koju obitelj i okolina mogu pružiti.

Mentalno zdravlje je jako važno, posebno kod djece i mladih. Još se uvijek nedovoljno priča o tome. Mislim da djeca i mladi još uvijek ne znaju kome se mogu obratiti I kako si pomoći, mnoga djeca i mladi teško se odlučuju razgovarati o onome što ih muči zbog srama ili straha od reakcije okoline. S godinama se čovjek nauči bolje brinuti o sebi i naučiti mehanizme kako se nositi s nekim problemima pa sam tako i ja depresiju, uzrokovanu osobnim gubicima, uspješno prebrodila, smirenija sam, veselija”, podijelila je Nataša svoje iskustvo i pozvala sve da se prijave za utrku.

UNICEF će Mliječnom stazom podržati provedbu programa podrške za mentalno zdravlje djece i mladih u školama PoMoZi Da, koji provodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Procjenjuje se kako će time biti educirano više od 400 učitelja i nastavnika te će direktnu korist imati više od 20.000 učenika osnovnih i srednjih škola. Mliječna staza središnje je događanje UNICEF-ove kampanji za podršku mentalnom zdravlju djece i mladih kojoj je cilj ukazati na važnosti uklanjanja stigme oko mentalnog zdravlja koja često sprečava mlade da potraže pomoć.
 

Odgovori