12. godina “In memoriam Miroslav Tunjić”

Jedan mladi nedužni život tada sedamnaestogodišnjaka Miroslava Tunjića pred kojim su se tek otvarala vrata svijeta ostao je zauvijek u noći s 13. na 14. studenog 2010. godine na neosvijetljenoj gradištanskoj cesti. Ugasile su sve mladalačke nade, snovi, želje u jednoj tamnoj noći bezumlja, agresije, svireposti koja je zdravom razumu nedokučiva. Mladić koji je samo fizički izgledao jak bio je veliko nevino dijete, u duši bezazlen, dobar, veseo Oko ponoći te tragične noći u Gradištu, dvojica mladića su bez ikakva motiva i razloga pretukli Miroslava i u takvom stanju ga ostavili na cesti gdje je na njega naletio automobil i nanio mu ozljede od kojih je nakon nekoliko sati preminuo u vinkovačkoj bolnici.

Miroslav Tunjić ime je koje nikada ne smijemo zaboraviti, dijete koje je žrtva jednog sustava izvrnutih vrijednosti u kojemu ne smijete ni pod koju cijenu biti drugačiji. Miroslav je volio život, prijatelje, druženje. U njegovom srcu nije bilo mržnje, ali u dušama drugih nakupilo se puno gnjeva i žalosti koje se u pravilu uvijek iskaljuje na nedužnicima koji ni mrava ne bi zgazili. Miroslava nema, ostala je velika tuga za jednim nedužnim mladićem koji ničim nije zaslužio tako brutalnu smrt, ali i svima nama na duši da učinimo sve da se to ne ponovi?! Prošlo je 12 godina i Miroslavova tragična smrt nije zaboravljena. Njegovo ime ušlo je u materijale svih preventivnih programa o nenasilju koje Ministarstvo unutarnjih poslova već godinama intenzivno provodi. Kroz kazališne predstave, likovne radionice, predavanja o pogubnim posljedicama svih oblika nasilja, posebice vršnjačkog, djeci i mladima prenose se poruke koje potiču na toleranciju, uvažavanje različitosti, usmjeravanje prema pozitivnim društvenim vrijednostima.
S izričitim ciljem da se takvo što više nikada ne ponovi, u spomen na Miroslava Tunjića., žrtvu vršnjačkog nasilja Policijska uprava vukovarsko srijemska je i ove godine, uz podršku obitelji Tunjić, Ravnateljstva policije, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje i odgojno-obrazovnih ustanova s tog područja, u Velikoj vijećnici Grada Županja organizirala preventivno-edukativni program za mlade posvećen promicanju kulture nenasilja.

Program naziva „In memoriam Miroslav Tunjić – Živim život bez nasilja“ u središte pozornosti stavlja mlade, učenike osnovnih škola županjskog kraja i srednje škole koju je pohađao Miro. Oni su se posebno angažirali u promicanju kulture tolerancije, dijaloga i prihvaćanja različitosti likovnim izričajem, literarnim i video uracima, glazbenim stvaralaštvom, te na taj način dali svoj doprinos u spomen na Miru kao i na sve ostale žrtve vršnjačkog nasilja. Uz to, iskazali su se svojom osobnošću, humanošću, nesebičnim zalaganjem, dobrim djelima i ponašanjem, radi čega su od svojih vršnjaka odabrani za „Promotora nenasilja“.Radi se dakle o učenicima, koji su u svojim školama prepoznati od strane svojih vršnjaka kao osobe koje su svojim ponašanjem aktivno promicali kulturu dijaloga, rješavanja konflikata na nenasilan način, poticali vršnjake na slogu i pomaganje učenicima koji imaju određenih poteškoća u učenju, ponašanju, prihvaćanju odgovornosti.
Izabrani promotori nenasilja za 2022. godinu su: MARIJA MIJATOVIĆ, učenica Osnovne škole Gradište, FRANJO LJUBIĆ, učenik Osnovne škole fra Bernardina Tome Leakovića, Bošnjaci, JOSIP LEAKOVIĆ, učenik Osnovne škole Ivana Kozarca, Županja, KATARINA GREGOROVIĆ, učenica Osnovne škole Mijata Stojanovića, Babina Greda, LANA PAVLOVIĆ, učenica Osnovne škole Mate Lovraka, Županja, MARTINA BARIĆ, učenica Osnovne škole Matija Antun Reljković, Cerna. ANASTAZIJA VINCETIĆ, učenica Osnovne škole Ivana Martinovića, Štitar i LANA DOMINKOVIĆ, učenica Obrtničko-industrijske škola Županja
„Promotori nenasilja“ i ove godine su simbolično nagrađeni zahvaljujući pokroviteljstvu Povjerenstvu za suzbijanje zlouporabe opojnih droga i drugih ovisnosti Vukovarsko-srijemske županije i Grada Županja.
U okviru navedenog programa mladi su posjetili Postaju granične policije Županja u čijem su prostoru pogledali muzejski postav policije „Soba sjećanja“, u kojem su izloženi dijelovi starih policijskih oprema, oznaka, registarskih oznaka, fotografija policijske postaje iz različitih vremena njezinog ustrojstva, predmeti i oružja iz Domovinskog rata i drugo.

Zajednička poruka „Promotora nenasilja“ mladima je:
Nitko ne zaslužuje biti zlostavljan! Aktivno se usprotivite nasilju, prijavite nasilje, pomozite žrtvi nasilja!

Odgovori