Uključite se u e-savjetovanje!

Ministarstvo poljoprivrede je u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću uputilo 7,5 milijuna eura vrijedan Prijedlog programa potpore sektoru svinjogojstva zbog onemogućene aktivnosti uslijed pojave afričke svinjske kuge. Cilj Programa je kroz financijsku pomoć primarnim proizvođačima svinja nadoknaditi tržišnu vrijednost usmrćenih i uklonjenih svinja uslijed provedbe mjera kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge od trenutka potvrde pojave bolesti u Republici Hrvatskoj.  

 Sredstva će se dodijeliti proizvođačima na čijim objektima je provedeno usmrćivanje i uklanjanje svinja i zabranjeno držanje svinja u razdoblju od najmanje 12 mjeseci, u skladu s naredbama o mjerama kontrole za suzbijanje afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj. Program se odnosi na grla usmrćena i uklonjena od dana potvrde pojave afričke svinjske kuge u Republici Hrvatskoj.

Pojedini načelnici općina županjske Posavine, poput načelnika Drenovaca Josipa Nasurovića, putem društvenih mreža pozvali su svinjogojce i poljoprivrednike, kao i sve građane da se uključe u postupak e-savjetovanja. U objavi na Facebook stranici načelnik Nasurović je uz poziv svima da se uključe u e-savjetovanje iznio i podatak o prijedlozima naknada:

„Prasad i odojci do 35 kg 85 EUR/po grlu,

Tovne svinje 2 EUR po kg žive težine

Nazimice, krmače i nerasti 650 EUR po grlu. Osobno smatram da cijena za prasad i odojke po grlu ne smije biti ispod 120€ a bravci da ne smiju biti ispod 2,5€/kg”,  objavio je načelnik Drenovaca Josip Nasurović.