Tanin, Englezi i prva nogometna lopta

Gimnazija Županja na projektnom je danu predstavila rezultate cjelogodišnjeg projekta Tanin, Englezi i prva nogometna lopta i to kroz prigodni program. No, projektni dan započeo je prijemom veleposlanika Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj Simona Thomasa u uredu gradonačelnika Županje Damira Juzbašića koji je nakon razgovora u izjavi za program HRŽ-a istaknuo veliki značaj ove posjete. Prokomentirao je i uspjeh županjske Gimnazije s projektom „Tanin, Englezi i prva nogometna lopta” i čestitao profesoricama koje su bile mentorice učenicima u projektu i nositeljice projekta. Veleposlanik Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske u Republici Hrvatskoj NJ.E. Simon Thomas nakon razgovora s gradonačelnikom Damirom Juzbašić izrazio je zadovoljstvo boravkom u Županji, te se u pratnji Damira Bačića, predsjednika Komisije za kulturnu djelatnost Grada Županje uputio u zgradu srednjih škola, gdje ga je dočekao ravnatelj Gimnazije Županja prof. Ivica Živković zajedno s ravnateljicom Obrtničko-industrijske škole Županja prof. Vesnom Ivančičević i ravnateljem Tehničke škole Županja prof. Markom Dorotekom, te profesoricama i profesorima sve tri gradske srednje škole. Nakon doručka u zbornici Gimnazije otvorena je izložba projekta „ „Tanin, Englezi i prva nogometna lopta”, dok su rad na projektu predstavile nositeljice Mirjana Lermajer, Katarina Berać Vuić i Danijela Kegalj.
U Amfiteatru Gimnazije održan je svečani program u kojemu je nastupio Vokalno instrumentalni sastav Gimnazije, te je predstavljen nagrađeni učenički istraživački rad „U službi šokačke lady”. Projekcijom učeničkog dokumentarca i kratkim igrokazom dramske grupe na engleskom jeziku nastavljen je iznimno zanimljiv projektni dan na kojemu je Gimnazija Županja javnosti predstavila na koji način su povezali znanost-proučavanje kemijskih svojstava i upotrebe tanina, humanističkog područja predmeta povijesti, te umjetničkog djelovanja. Sva tri područja povezali su s istim ciljem: približiti i oživjeti s učenicima lokalnu povijest i naučiti nešto iz nje. Zaključci koje su učenici izvukli iz višemjesečnog obrađivanja teme na različite načine jeste da je engleska industrijalizacija na kraju 19.tog stoljeća uvelike utjecala na preobrazbu karaktera našeg naselja iz ruralnog u urbano.
Dakle, nositelji ovog projekta i programa su bili učenici izbornih predmeta povijesti i kemije, te izvannastavnih aktivnosti dramske na engleskom jeziku, likovnjaka i gimnazijskog pjevačkog zbora. U projektu su surađivali s Gradskim muzejom, Gradskom knjižnicom i Turističkom zajednicom Grada Županje.

Zdenka Knežević