Samo želja i čvrsta volja može zadržati mlade ljude na rodnoj grudi

Vukovarsko srijemska županija izrazito je poljoprivredni kraj. Brojni su se mladi intelektualci odlučili ostati u Vukovarsko srijemskoj županiji i otvoriti svoje OPG-ove, ali ima i onih koji su napustili svoj kraj i otišli na neka druga mjesta za koja misle da će im biti bolje i život i zarada. Slična situacija je i drugim dijelovima  Republike Hrvatske mladi odlaze za boljim životom. Kao i u našoj županiji tako i diljem Hrvatske ima zanimljivih primjera kako se ipak i na rodnoj grudi može pronaći posao. Takav jedan primjer je i mlada magistra ekonomije Ivana Pavić koja je život u Zagrebu zamijenila životom u selu Gornje Primišlje u okolici Slunja na OPG Pavichland. 

Kako se postaje poljoprivrednik? Najčešće tako da preuzmete obiteljsko imanje ili odlučite iskoristiti zemlju koju su vam preci ostavili u nasljeđe. Rijetki su oni koji nemaju baš nikakve veze sa selom, zemljom i poljoprivredom, pa ipak odluče krenuti u te nimalo lake vode. . No mlada ekonomistica svojim primjerom je pokazala da se sve može.

          Ja sam kao magistra ekonomije koja se nikada nije susretala s pilama, malčerima i sličnim, s posla poreznog savjetnika i voditelja EU fondova došla na ovaj teren i to sve sama privodim svrsi, govori Ivana Pavić.

– S ovom zemljom planiram zasaditi trajne nasade i imati ekološku proizvodnju suhih proizvoda, oraha,trešnje i duda, zato što ovo podneblje pogoduje tim sortama.  Nasade, povećavaju svoje površine, posljedično će se povećati poljoprivredna proizvodnja, priča Ivana.

Ivana se također bavi i europskim fondovima, otvorila je ured u Slunju i bavi se izradom Europskih fondova kako bi što više mladih ljudi ostalo na svojoj rodnoj grudi.