Otvorena izložba "Vuneni prekrivači"

Otvorena izložba “Vuneni prekrivači”

U sklopu 57. “Šokačkog sijela” otvorena je izložba “Vuneni prekrivači” iz fundusa Muzeja Đakovštine, autorice Ivane Dević.

“Kad zamišljamo tradicionalnu šokačku sobu, teško je zamisliti bez spremljenog kreveta. Prvo što se uoči je red jastuka, a ispod njih je preko kreveta raširen vuneni prekrivač-ćilim, ponjavac. Oni su bili vjerni pratitelji Slavonaca u raznim životnim trenutcima. Nekada su djevojčice uz svoje majke učile tkatui i sebi priskrbljivati tekstil koji će im biti potreban nakon vjenčanja. Generacijama su se s koljena na koljeno prenosile tehnike , vještine i motivi koji su omogućivali tkaljama da se i kreativno izražavaju dok su opremale kuću nužnim tekstilnim predmetima.

Danas kulturno-umjetnička društva redovito s ponosom pokazuju svoje tradicijsko ruhho, koje je običježilo život naših predaka, ali i danas se snjim rado okite kapije, klupe ,kola, te pozornice za javne nastupe. Ne moramo se brinuti za nestanak ponjavaca, jer dokle god ima Šokaca, bit će i ponjavaca,” kaže autoica izložbe Ivana Dević. Izložbu možete pogledati do kraja veljače

Branka Galović-Dabić