Održana sjednica Gradskog vijeća Županje

Gradsko vijeće Županje jednoglasno je donijelo odluku o sklapanju nagodbe s  austrijskim trgovačkim društvima Saubermacher i Strabag prema kojoj se  Grad Županja obvezuje tužiteljima isplatiti iznos od 931.500 eura a koji predstavlja 10,35 posto od 9 milijuna eura kao dogovorene osnovice potraživanja. Polovica iznosa isplatit će se najkasnije do 30. lipnja ove godine, a druga polovica najkasnije do konca godine. Vijećnicima je prijedlog nagodbe opširno pojasnila pravna savjetnica Sanja Šarčević, te podsjetila kako su u veljači 2001. godine gradovi Osijek, Vinkovci, Vukovar, Županja i Beli Manastir potpisali Sporazumu o osnivanju Javne ustanove za zbrinjavanje komunalnog otpada na području istočne Slavonije (ZOiS), a koji je osnovan s ciljem izgradnje pogona regionalnog odlagališta otpada istočne Slavonije. Kao što je poznato, odlagalište nikada nije zaživjelo, a koncesijski Ugovor o izgradnji i pogonu regionalnog odlagališta komunalnog otpada istočne Slavonije zaključen je 17. ožujka 2006. godine. Tri godine kasnije, 15. siječnja 2009. godine Upravno vijeće ZOiS-a donijelo je odluku o raskidu koncesijskog ugovora zbog neizvršavanja ugovorne obveze tj. ishođenja građevinske dozvole. Uslijedili su arbitražni postupci, sudski postupci, uslijedio je, ukratko niz postupaka koji je u konačnici doveo do nagodbe koju su članovi Gradskog vijeća Županje, nakon gradova Vukovar i Vinkovci, prihvatili. 

O ovoj vrlo značajnoj temi govorio je na jučerašnjoj sjednici i gradonačelnik Damir Juzbašić koji je, između ostalog, istaknuo kako je sklapanje nagodbe u ovome trenutku jedini spas za funkcioniranje cijeloga grada i za gradski proračun. Motiv je, dodao je, i da se konačno završi ova priča. U raspravi o ovoj temi sudjelovao je jedino vijećnik SDP-a Igor Katona koji je istaknuo kako se nema što puno govoriti jer je Grad Županja doveden pred gotov čin, te je upitao tko snosi odgovornost za ovu situaciju.
Između ostalog, na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća Županje jednoglasno je donesena odluka o kupovini restorana Kristal, kuglane i parka od Viro tvornice šećera, dok će Grad Županja Hrvatskoj industriji šećera prodati nekretnine koje se nalaze neposredno uz samu tvornicu, odnosno, zemljište na kojemu su se nalazila osnovna i srednja škola u naselju Šećerana, a koje je Grad Županja otkupio od suvlasnika Gimnazije Županja, Tehničke škole Županja i Obrtničko-indsutrijske škole Županja i zemljište na kojima su srušene dvije stambene zgrade u naselju Šećerana,
Gradsko vijeće Županje jednoglasno je na 22. sjednici donijelo Odluku o visini jednokratne novčane pomoći za novorođenče u 2024. godini. Tako će jednokratna pomoć za prvo dijete roditelja podnositelja zahtjeva iznositi 800 eura, za drugo dijete 1.000 eura, a za treće i svako sljedeće dijete 3.500 eura.

Zdenka Knežević