Održan prvi koncert Županjskog tamburaškog orkestra

Povodom Svjetskog dana glazbe u Parku Gradskog muzeja Županja održan je prvi koncert Županjskog tamburaškog orkestra .

“Od davnina je poznato da je Županjska Posavina rasadnik dobrih tamburaša iz kojega su potekla poznata imena hrvatske tamburaške scene, koja su ime Županje i okolnih sela pronosili diljem Hrvatske i svijeta, a to i danas čine. S ciljem promicanja i unapređivanja tamburaške glazbe, u Županji je prije tri i pol mjeseca osnovan Županjski tamburaški orkestar koji djeluje pri udruzi Glazbeni festival “Šokačke pisme”. Godinama se provlačila ideja među tamburašima o osnivanju ovakvog orkestra, hvala dragom Bogu, uz veliku pomoć Grada Županje konačno je i ostvarena. Bit će to mjesto druženja, muziciranja i stvaranja”, rekao je voditelj Ivica Iva Oršolić.Voditelj i dirigent ŽTO-a je Marko Sesar, viši umjetnički suradnik na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koji je još  jedanput pokazao  kako se voli svoj grad i da mu se rado  vraća. Prvi  gost  Darko Kujundžić koji je županjsku adresu zamijenio vukovarskom otpjevao je pjesmu Krešimira Stipe Bogutovca Ostao je zelen ružmarin. U nastavku koncerta svirkom i pjesmom gajdama se pridružio  Adam Svirčević   i gost  Franjo Juzbašić , te  gošće ŽTO ženski vokalni ansambl Nene iz Bošnjaka.

“Ne možemo se večeras ne sjetiti naših Županjaca, tamburaša koji bi sigurno večeras ovdje s nama uživali i bili sretni što je ovakav tamburaški orkestar započeo s radom. Oni su zasigurno svojim glazbenim djelovanjem i svojim pjesmama dali temelje ovome što večeras slušamo.

Kako ih se drugačije sjetiti nego kroz njihove pjesme. Krešimira Stipe Bogutovca smo se sjetili uz Darka Kujundžića”, rekaop je Ivica oršolić i pozvao da se se pjesmom sjetitimo i Ilije Nikolića Pranjkovog uz  Franju Juzbašića i pjesmu Put do stana.

Neizmjernu podršku prilikom osnivanja i pokretanja rada Županjskog tamburaškogorkestra dao je i naš  Šima Jovanovac gost koji svojom bogatom glazbenom karijerom zasigurno može doprinijeti radu i razvoju našega orkestra  koji je otpjevao pjesme Budi sretna, Slavonijo i Ja sam bećar od staroga kova,.

Najavljeno je da će od jeseni biti  pokrenut i mlađi orkestar s našim podmlatkom koji će biti jamstvo da će u budućnosti Županja i dalje ostati kolijevka tambure i tamburaša, te je koncert završen pjesmom Pjevat će Slavonija.