Međunarodni dan muzeja „Šum šume, čežnja”

Danas, 18.tog svibnja, obilježava se  Međunarodni dan muzeja,  a muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju.

Međunarodni savjet za muzeje sa sjedištem u Parizu izborom ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja – “Muzeji, održivost i dobrobit” ukazuje na prisutnost niza gorućih okolišnih i društvenih kriza te na ulogu muzejskih institucija u poticanju pojedinca i zajednice na pozitivne promjene važne za održivu budućnost. Povodom  Međunarodnog dana muzeja  danas je  u Zavičajnom muzeju „Stjepan Gruber” predstavljena zbirka pjesama Zvonimira Stjepanovića „Šum šume, čežnje”. Urednica zbirke pjesama je  Katarina Berać Vuić,  a izdavači: Zavičajni muzej Županja i Gradska knjižnica Županja. Nazočne je pozdravio ravnatelj muzeja Hrvoje Tkalac, poželjevši svima dobrodošli u muzej na Međunarodni dan muzeja, dok su u vrlo zanimljivom predstavljanju koje je moderirala urednica zbirke pjesama „Šum šume, čežnje” Katarina Berać Vuić sudjelovali  učenici šestog d razreda Osnovne škole „Ivan Kozarac” i polaznici glazbenog odjela škole, te sam autor Zvonimir Stjepanović koji je nakon promocije u izjavi za program HRŽ-a istaknuoda je bilo ugodno surađivati s  urednicom Katarinom Berać Vuić u pripremi ove zbirke pjesama. Posebno je zahvalio Gradskoj knjižnici Županja, muzeju i Gradu Županja na potpori.

Inače, Proslava Međunarodnog dana muzeja održat će se i u subotu, 20. svibnja  od 16,30  u Parku Muzeja likovnom radionicom na kojoj je moderator  Mislav Lešić, a nastupit će i Ženska pjevačka skupina  Mustre.