Materijalneštete tek treba procijeniti

Među brojnim objektima oštećenima u olujnome nevremenu je i zgrada Vukovarsko-srijemske županije u našem gradu, tzv. stari Dom zdravlja. Danas je nastavljena sanacija, a prema riječima Ivana Tomića, stručnog referenta za civilnu zaštitu, zaštitu na radu i zaštitu od požara razmjere materijalne štete tek treba procijeniti. „Vjerujem da će danas tijekom dana biti odvezen sav otpad koji je pao s krova. Jučer je obavljeno snimanje dronom kako bi se počelo s pripremom projektnog rješenja, i to trajnog.” rekao je Tomić i dodao da je naručena posebna cerada s kojom će se privremeno pokriti gotovo 500 m2 oštećenog krova.

„Cijeli drugi kat je izmješten, voda je prošla kroz stare dimnjake koji se ne koriste. Zahvaljujem županjskim vatrogascima i svim djelatnicima tvrtki Komunalac d.o.o. i Čistoća Županja d.o.o. jer rade fantastično i čine sve kako bi sanacija bila što prije završena.” poručio je Ivan Tomić.

A olujno nevrijeme 19.srpnja odnijelo je krov, staklenu vunu debljine 18 cm….”Sve je to vjetar odnio, kao što je porušio i više od deset stabala u parku ispred zgrade. Na žalost, morali smo ukloniti i visoki bor koji je također polomljen, a baš smo mislili za Novu godinu darovati ga Gradu Županja, odnosno, građanima uz blagdane. No, evo, i to neće biti moguće.” rekao je Ivan Tomić govoreći o zgradi Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je voda „procurila” do prizemlja.

Pojašnjava kako je Porezna uprava, koja se također nalazi u ovoj zgradi, nedavno započela unutarnje renoviranje, od struje do unutarnje stolarije, no sada su i ti radovi vraćeni na početak. „Sve je bilo puno vode koja je prolazila kroz dimnjake i instalacije, sve je bilo  i jako opasno za zaposlenike u ovoj zgradi. Uspjeli smo dokumente spasiti, mogu reći da je katastar najviše stradao. „ istaknuo je Ivan Tomić zaključujući kako se nada da obnova zgrade i sanacija nastale štete neće dugo trajati. Najavljuje i da će krov u naredna dva dana biti privremeno zaštićen, dok će za uređenje parka, po njegovim riječima, također trebati vremena. Te poslove odradit će, kao i do sada, Čistoća Županja d.o.o. Zanimljivo je kako je upravo ova zgrada renovirana prije 6-7 godina, no očito je da i u slučaju ove zgrade olujni vjetar bio jači od svih izvedenih radova.