„Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti”

Turistička zajednica Grada Županja organizirala je 19.tu godinu za redom projekt „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti” na kojemu je moba predvođena Matom Curićem-Batom iz Štitara prikazala nekadašnje običaje žetve i vršidbe u prošlosti. Na imanju Luke Galovića.-Papuškinog brojni su posjetitelji pratili manifestaciju na kojoj su pozdravne riječi uputili Kruno Šarić, direktor Turističke zajednice Grada Županje i Majda Jakša, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Manifestaciji je nazočila i Magdalena Parat, pročelnica Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije, brojni predstavnici susjednih jedinica lokalne samouprave, kao i brojni građani Županje i okolice. Mnogi su došli i organizirano, poput Udruge Matice umirovljenika Županja i Hrvatskog planinarskog društva „Tikvica” Županja.

U prigodnome programu nastupili su najmlađi članovi i članice KUD-a „Tomislav” Županja, održan je žetveni sajam s brojnim izlagačima,  članovi Lovačke udruge „Gaj” Županja pripremili su 600 porcija čobanca, stanari i stanarice iz Udruge stanara šokačkih stanova „Đeram” Županja ispekli su više od 800 domaćih lepinjica, dok su članovi Konjogojske udruge „Stari graničar” Županja provozali brojne goste u zapregama. Uz brojne posjetitelje na manifestaciji su sudjelovali i gosti iz „Dužijance” u Subotici i Udruge „Stara sinija” iz Donjih Hrgova u BiH.  Ovogodišnji projekt „Kruh naš svagdašnji-žetva i vršidba u prošlosti”, održan uz potporu Grada Županja, iznova je prikazao kako se u Slavoniji njeguju tradicija i običaja. Vrhunac je bio koncert Tamburaškog sastava „Slavonske lole”, koji su po prvi puta u Županji održali svoj samostalni koncert.