Jedan dan na stanu

Udruga stanara šokačkih stanova „Đeram” Županja priredila je na „Mašinom stanu” tradicionalnu manifestaciju „Jedan dan na stanu” tijekom koje su građanima kroz druženje približili nekadašnji život na stanovima kojih je u Županji, na žalost, sve manje. Predsjednik Udruge stanara šokačkih stanova „Đeram” Županja Antun Balentović-Mašin u razgovoru za program HRŽ-a je istaknuo kako je nekada u Županji bilo više od 80 stanova, no sada ih je vrlo malo.

Usprkos tome, upravo udruga „Đeram” želi na poseban način otrgnuti od zaborava stanove i život na stanu, naglasio je Antun Balentović-Mašin koji s puno ljubavi prema svojoj Šokadiji naglašava kako su nekada na ovakvim imanjima obitelji živjele sve do zime. „Moja obitelj i dalje voli biti ovdje na stanu, sastajemo se ovdje kao udruga i građanima smo htjeli i ove jeseni prikazati što se sve na stanovima nekada radilo.” rekao je Balentović i iskreno dodao: ”Nemamo filovanih torti, ali imamo domaćih, starovinskih jela i htjeli smo sve koji su došli počastiti.” naglasio je Antun Balentović-Mašin koji se, dodao je, „othranio” na stanu koji voli i za kojeg ne želi da propadne. „Želim sačuvati stanarsku, šokačku tradiciju. Ima danas vikendica, ali pravih stanova je sve manje. I zato mi održavamo tu tradiciju koliko možemo i hvala dragom Bogu što se možemo okupljati vikendom. Drago nam je što građani Županje cijene naš rad i trud. Starosjedilac sam, volim stan, volim svoju Županju i zato iz nje nisam nikada otišao.” iskreno je progovorio Antun Balentović-Mašin.

Na „Mašinom stanu” u manifestaciji „Jedan dan na stanu” uživali su ovom prigodom  mnogi građani, među kojima i gradonačelnik Županje Damir Juzbašić. ”Hvala Bogu i na vremenu i na ovom lijepom događaju koji naši veseli Šokci priređuju. Zaista je lijepo da ljudi u jednom druženju žive tradiciju i  njeguju mjesta koja su se nekada zvali stanovi. Očekujemo da zažive i da bude noviteta, da imamo više  ovakvih  mjesta.” rekao je gradonačelnik Damir Juzbašić koji je, kao i njegov zamjenik Petar Buljević naglasio kako su udruge poput Udruge stanara šokačkih stanova „Đeram” Županja doista bogatstvo našega grada.