INTERVJU: Zajec uoči dolaska u Županju o svojoj karijeri, Županji, biografiji

Multikulturalni centar Županja u nedjelju će od 18h okupiti brojne ljubitelje nogometa. U goste dolazi Velimir Zajec, legendarni nogometaš Dinama koji će promovirati svoju biografiju Zeko.

Knjiga o Zajecu izašla je na 40. obljetnicu Dinamovog osvajanja naslova prvaka. Na 480 stranica kroz razgovore s 96 sugovornika i više od 100 arhivskih članaka, autor knjige Sanjin Španović ispričao je Zajecovu karijeru ne samo kao kapetana Dinama, već i onu kao igrača Panathinaikosa, te trenera i direktora ova dva kluba i otkrio brojne nepoznate detalje povezane i s brojnim hrvatskim i grčkim nogometnim legendama.

Također, u knjizi se nalazi i preko 150 fotografija od kojih brojne nisu nikad dosad viđene u javnosti. Knjiga je naišla i na brojne komplimente i pohvale ne samo brojnih čitatelja, već i Dinamovih igrača i trenera, novinara i književnih kritičara, a na promocijama moći će kupiti po promotivnim, sniženim cijenama.

Tim povodom kratko smo uoči promocije u Županji postavili par pitanja legendarnom Zeki.

Nalazite se na turneji po Slavoniji, kakve su impresije dosad?

Lijepo se družimo, Slavonci nas širokih ruku dočekuju. Lijepo je popričati s ljubiteljima nogometa, sresti neke stare suigrače, prijatelje, navijače, prisjetiti se tih, sada već davnih vremena. U Vukovaru sam, nakon mnogo godina, sreo i Peru Bručića, svojeg suigrača iz 1982. godine i to je jedna lijepa emocija.

Veselite li se druženju u Županji?

Kako ne. Pa tu je uvijek bilo brdo Dinamovaca, ali i ljubitelja nogometa. Uostalom prva nogometna lopta je iz Županje. Eto, budemo i to otišli pogledati. Pozivam sve da dođu, jer ova knjiga nije samo moja biografija, već svih mojih suigrača, prijatelja, navijača, svega što se svojedobno događalo oko Dinama.

Koje vam je ipak najdraže poglavlje karijere, ali sada i knjige?

Pa svako doba ima lijepe uspomene, ali ta 1982. godina je bila posebna i taj naslov i potpora navijača koju smo imali je nešto posebno. Naravno tu je i povratak imena Dinamo koji je bio isto tako vrlo važan dan u mom životu.

Pratite li i dalje nogomet, Dinamo i Panathinaikos?

Pratim, kako ne. Pratim i našu reprezentaciju koja je sjajna, taj “Bermudski trokut” Brozović, Kovačić i Modrić me oduševljava. Izbornik Dalić radi odličan posao i veselim se sad ovim utakmicama u Ligi nacija. Dinamo je na prekretnici, novoj u nizu, došao je Bišćan koji je sjajni trener, studiozan i imam puno vjere u njega. A Panathinaikos se diže, malo im je falilo ove godine za naslov, valjda će iduće godine.

Knjige će se moći kupiti i na promociji, poslije svake ide i potpisivanje. Koliko ste zadovoljni knjigom i boli li vas ruka od potpisivanja?

Zadovoljan sam, odrađen je dobar posao, dizajn je sjajan i drago mi je da su tu ispričane brojne priče o mojim suigračima, prijateljima. Igram redovno tenis, pa sam s rukom u formi, nema brige. Lijepo je slikati se sa svakim, potpisati knjigu, izmjeniti par riječ. Godi to.