Energetska obnova zgrade kina „Mladost”

Uz sve radove na sanaciji šteta nastalih uslijed srpanjskog olujnog nevremena, u Županji su nastavljeni i radovi na brojnim projektima, naročito investicije za koje je gradska tvrtka Čistoća Županja d.o.o. dobila dio financijskih sredstava. Naime, do 29. kolovoza, blagdana Mučeništva sv. Ivana Krstitelja i Dana grada Županja trebali bi biti završeni i radovi na uređenju kina „Mladost”. „U tijeku je energetska obnova te zgrade koja je preduvjet da kino bude energetski neovisno i da kasnije možemo staviti solare i promijeniti zastarjeli način grijanja. Klimatiziramo i samu dvoranu, za što smo sredstva dobili od Ministarstva kulture.” rekao je u razgovoru za program HRŽ-a direktor Čistoće Županja d.o.o. Ante Klanac dodajući da radovi moraju biti završeni do svečane sjednice Gradskog vijeća Županje povodom Dana grada Županja.


Također, po njegovim riječima, očekuju se i početak radova na sanaciji parkirališta kod gradskoga groblja. Naime, kao što je poznato, Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine odobrilo je 14. 200 eura za sufinanciranje rekonstrukcije parkirališta kod gradskoga groblja sv. Jurja i do sada je proveden postupak javne nabave, te izabran izvođač. „No, taj izvođač je angažiran na sanaciji šteta nastalih od nevremena, tako da je i to malo stalo, ali kroz koji dan startat će sanacija parkirališta.” pojasnio je Ante Klanac. Također, Odlukom o odabiru projekata za financiranje Programa održivog razvoja u 2023. godini Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije odobrilo je Gradu Županja 25.000 eura za obnovu gradske tržnice-faza 2. Prošli mjesec u Pleternici, na svečanosti potpisivanja ugovora za Programe održivog razvoja lokalne zajednice u 2023. godini nazočan je bio zamjenik gradonačelnika Županje Petar Buljević.

Radovi obuhvaćaju obnovu nogostupa i pješačke površine prednjeg dijela gradske tržnice, a ukupna vrijednost radova iznosi 84.121,05 eura. ”Obnova prednjeg dijela gradske tržnice započet će kroz mjesec dana.” istaknuo je Klanac dodajući da se sva dobivena sredstva moraju utrošiti, što znači da investicije, poput energetske obnove stambene zgrade u Strossmayerovoj 143, idu dalje.