ALAJ ĆU SE BEĆARITI

„Alaj ću se kerit i bećarit!”

Udruga “Šokadija” Babina Greda već 11. puta organizira ovaj jedinstven festival posvećen bećarcu. Program ovogodišnjeg „ Bećarfesta „ započinje u subotu, 10.lipnja u 21 sat  koncertom domaćeg glazbenika Ivana Štivića na Čevatovu. „Koncertom ćemo se uvesti u bećarastu atmosferu koja će svoj vrhunac doživjeti u nedjelju 11.lipnja.”, poručuju iz Udruge „Šokadija” Babina Greda i dodaju kako je prva novost 11. Bećarfesta  popularno-znanstvena tribina koja će se održati 11.lipnja u 16 sati   u Osnovnoj školi „Mijat Stojanović“. Prilika je to za razmjenu mišljenja i razgovor stručnjaka i opće javnosti. Na tribini će govoriti dr.sc. Naila Ceribašić iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Mario Katić, povjesničar iz Muzeja bećarca u Pleternici, Ilija Babić, predsjednik Udruge “Šokadija” Babina Greda i začetnik Bećarfesta i Mislav Lešić, akademski slikar, jedan od Ilustratora Muzeja bećarca. Moderatorica tribine je etnologinja Marija Gačić. „Ovom tribinom Bećarfest dobiva stručnu dimenziju i jača svoj položaj u sustavnom pristupu bećarcu, koji je u Hrvatskoj i Slavoniji itekako potreban. „ ističu iz Udruge „Šokadija”.

Istoga dana, u 20.30, počinje centralni program „Bećarfesta”, a to je samo natjecanje u pjevanju bećaraca “Alaj ću se kerit i bećarit…”. Za produkciju programa Udruga “Šokadija” ove je godine angažirala Heritage Chaser – Platformu za primijenjenu etnologiju te je zajamčen izvrstan program s 20 grupa natjecatelja koji će ispjevati stotine bećaraca u dvije kategorije: kerenje i natpjevavanje. Program će tako prikazati osnovna dva načina izvođenja bećarca, a čut ćemo i brojne varijante bećarca kao i razne humoristične, ljubavne, zabavne, ali i provokativne tekstove.

U programu će nastupiti:

1. MPS „Strossmayer“ Strizivojna

2. ŽPS „Skladovke“ Đakovo

3. MPS KUD-a „Šokadija“ Budrovci

4. Pjevačka skupina „Drumarice“ Brodski Stupnik

5. ŽPS „Dive“ Babina Greda

6. Vokalno-instrumentalna skupina „Šil dil daj“

7. MPS „Šokadija“ Stari Mikanovci

8. MPS „Babogreci“ Babina Greda

9. KUD „Sloga“ Sikirevci

10. KUD „Ivan Filipović“ Velika Kopanica

11. Prva pjevačka konjica „Sinđir“ Županja

12. MPS „Šokci“ Osijek

13. MPS KUD-a „Spačva“ Donje Novo Selo

14. ŽPS „Šokice“ Osijek

15. MPS KUD-a „Matija Gubec“ Slavonski Kobaš

16. ŽPS „Grofice“ pri Hrvatskom seljačkom kulturno-prosvjetnom društvu „Seljačka

sloga“ Nuštar

17. ŽPS „Druge“ Strizivojna

18. MPS „Faši“ Novi Perkovci

19. KUD „Tomislav“ Donji Andrijevci“

20. ŽPS „Đeveruše“ KUD-a „Kolo“ Donja Bebrina i MPS „Divandžije“ Svilaj

Uz njih, u revijalnom dijelu programa nastupaju gosti iz Like sa svojim ličkim bećarcem.

„Zaključak je jasan: vidimo se na 11. Bećarfestu u Babinoj Gredi 10. i 11.6.2023.” poručuju iz  Udruge za promicanje i očuvanje šokačke baštine „Šokadija” Babina Greda.