USKLADIMO FREKVENCIJE

Međunarodni dan žena

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić


Prvi Dan žena obilježen je početkom prošlog stoljeća, odnosno davnog 28. veljače 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ideja o obilježavanju dana posvećenog ženama javila se u doba ubrzane industrijalizacije kada su prevladavali teški radni uvjeti. Tekstilne su radnice 8. ožujka 1857. godine u New Yorku održale javne demonstracije prosvjedujući zbog loših uvjeta rada i niskih plaća.

Prosvjedi 8. ožujka događali su se i sljedećih godina, a najpoznatiji je onaj iz 1908. godine kada je New Yorkom marširalo 15 tisuća žena tražeći kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa.Iako su se žene za ostvarenje svojih političkih prava, prava na zapošljavanje, zdravlje i obrazovanje, počele boriti krajem 19. stoljeća, tek su u drugoj polovici 20. stoljeća uspjele ostvariti veću zaposlenost, a time i ekonomsku neovisnosti te ulazak u javni život.

No, nažalost usprkos svim dostignućima koja su žene postigle u zadnji 100-njak godina, kada je u pitanju ravnopravnost u odnosu na muškarce, i danas smo svjedoci brojnih primjera neravnopravnosti te diskriminacije žena. Nasilje je najveći izazov s kojim su suočene žene diljem svijeta. Razlika u plaćama, slabije zapošljavanje žena u odnosu na muškarce , neprimjerena podjela rada u obitelji što je rezultiralo dvostrukom opterećenošću žena, sve su to razlozi zbog kojih ovaj Dan ne gubi svoj smisao i zbog kojih i danas traje borba žena za ravnopravnost, jer žene su , ističu aktivistice za ljudska prava, i dalje u velikom postotku žrtve raznih vidova diskriminacije.

A uz ovaj dan kada se poklanja cvijeće i ponekada lijepa riječ neka nam budu insipirativni citati nekoliko snažnih žena:

Judy Garland: Uvijek budite prvorazredna verzija sebe, umjesto drugorazredna verzija nekog drugog.

Coco Chanel: Najhrabrija stvar koju možete učiniti još uvijek je da mislite svojom glavom. Na glas!

Oprah Winfrey: Ja sam odgajana da vjerujem da je vlastita izvrsnost najbolje sredstvo suprostavljanja rasizmu ili seksizmu. I ja upravo tako živim svoj život.

Roseanne Barr: Ono što žene moraju naučiti jest da nam nitko ne daje moć. Mi je moramo sami uzeti.

Eleanor Roosevelt: Ja nisam mogla, u kojoj god dobi, biti zadovoljna samo zauzimajući svoje mjesto kraj kamina i gledajući kako sve prolazi pored mene. Život treba živjeti. Znatiželju treba održavati na životu. Ne smijemo nikada, iz kojeg god razloga, okrenuti leđa životu.

Eleanor Roosevelt: Žena je kao vrećica čaja – nikada ne znate koliko je jaka sve dok je ne ubacite u vruću vodu.

Drage dame, sretan vam vaš dan! Uživajte u pjesmama za žene, na 97,5 MHz, po izboru Zlatka Župarića - Aničića Roke...

Hitovi: 617