USKLADIMO FREKVENCIJE

Pismo prijateljima Hajduka

Kategorija: /

Dalmatinci i Slavonci se oduvijek vole, imaju neke puteve koji ih spajaju, a jedan od zajedničkih interesa svima je vjerojatno poznat, još od dana kada su se doseljavali trbuhom za kruhom... Osim daška mora, sa sobom su tih godina nosili samo najpotrebnije, to naravno podrazumijeva i dalmatinski dišpet iz kojeg se i rodio ponos Dalmacije – splitski Hajduk. Ljubav prema Hajduku bila je spremljena u koferu svake obitelji, a opstala je do danas, kako na jugu Hrvatske, tako i u Slavoniji.

U Županji je prošle godine osnovano Društvo prijatelja Hajduka, Županjci su to zaslužili, zbog brojnih poklonika splitskog Kluba, a dosta njih je i dalje aktivno, odlazi na utakmice, članovi su udruge Naš Hajduk, koja je glas naroda, pokraj silne politike u sportu. Društvo će ovih dana upisati i svog tristotog člana, a osim toga imaju još razloga za zadovoljstvo. Torcida ovih dana slavi, razlog je velik. Hajduk se vraća, kako vole reći, tamo gdje mu je mjesto. Tajnik Društva, Antonio Juzbašić, povodom tih aktualnih događanja napisao je pismo obrativši se svima koji vole Hajduk, ali i onima koje sport općenito zanima.

 

Pismo prenosimo u cijelosti:

''Poštovani članovi Hajduka, navijači,simpatizeri, ali i svi ostali koji se trenutno ne možete svrstati ni u jednu od ovih kategorija,

Želim s Vama podijeliti svoju radost i sreću zbog trenutka u kojem se nalazimo. Trenutka kojega možda još uvijek niste svjesni, a koji je vrhunac priče koja je davno započela, točnije,1911. godine u Pragu. Od te 1911.godine, kada su splitski studenti ''kao hajduci'' upali kod profesora Barača, klub je u skladu sa svojim imenom prkosio svima i svemu, ne ustuknuvši ni pred kim. Uostalom, iza ovoga su ''starca'' dva Svjetska rata, pet država i dva pokušaja preseljenja. U 105 godina svoje povijesti Hajduk pamti mnoge slavne trenutke i uspjehe, ali i izvanredne igrače. Sve je to u jednom trenutku došlo u pitanje, sve je moglo pasti u vodu jer je naš voljeni Klub bio na koljenima, ostavljen od svih. Oni koji su se donedavno kunili u njega, sada su mu okrenuli leđa –  jer im više nije imao što ponuditi, jer su računi bili prazni te stoga za njih nije imao nikakvu vrijednost. Ne ustuknuvši ni pred jednim režimom u svojoj dugoj povijesti, paradoksalno zvuči da Hajduk svoje najcrnje dane doživljava upravo u demokratskom okruženju. No Hajduk je iznjedrio Torcidu, a Torcida je spasila Hajduk.

Kako bi se shvatio bit udruge Naš Hajduk, moram spomenuti dvoje ljudi koji više nisu s nama: Pavao Grubišić Čabo i Žan Ojdanić. Sad već davno, početkom dvijetisućitih, tajnik Kluba navijača Hajduka„Torcida Split“ (KN Torcida) bio je Pavao Grubišić Čabo. Iako za njegova mandata udruga Naš Hajduk nije bila ni blizu osnutka, Pave je neizmjerno bitan za sve što se danas događa u Hajduku i oko njega. Bilo mu je jasno kako Hajduk na staze stare slave ne mogu vratiti ni uhljebi postavljeni u klub od strane gradske vlasti, a ni (često samoprozvane) „legende“ čija je jedina stručna referenca bila samo ta da su legende. Pave je bez zadrške, jasno i glasno, govorio o tome te je na razne načine dizao svijest navijača Hajduka. „Lopov ne želi dati prostor stručnjaku jer onda za njega nema kruva do kojeg dolazi krađom i vezama, a veze su mu kao što je i on. Krive su prijašnjegeneracije navijača koje su šutjele na to, a rat je pojeo jednu generaciju, droga ovu prije nje. Dolazi Torcida jača i bolja nego što je ikada bila.“ Točno je predvidio Pave, koji je kao tajnik Torcide 2004. godine udario temelje navijačke borbe za Veliki Hajduk.

Na vrhuncu krize – rezultatske, financijske i moralne – nastaje udruga Naš Hajduk, a na njezino čelo staje Žan Ojdanić, do tada predsjednik KN Torcida. Žan nije samo stao na čelo udruge, već se i nakon teških i mukotrpnih pregovora s tadašnjim gradonačelnikom Željkom Kerumom izborio za Kodeks upravljanja Hajdukom, tijekom svog predsjedništva u KN Torcida. Ubrzo nakon toga Naš Hajduk dobiva na raspolaganje dionice koje su u vlasništvu grada,a samim time i mogućnost organiziranja demokratskih izbora za Nadzorni odbor (NO) Hajduka. Taj događaj predstavlja prekretnicu u povijesti Kluba. Više se ne dolazi po političkim, rođačkim ili menadžerskim vezama, već na temelju stručnosti. Valja naglasiti kako je u to vrijeme Klub bio na izdisaju, nije imao ni za struju, a kamoli za plaće igračima i radnoj zajednici.

Udruga 2011. godine provodi prve demokratske izbore za NO Hajduka,a 2015. druge izbore. U tih 5 godina članstvo Hajduka rapidno raste, dug se smanjuje, rješavajuse sudski sporovi te se pokreće marketing koji prije 2011. nije ni postojao, a troškovi radne zajednice i plaće igrača strmoglavo padaju. No udruzi sve to vrijeme visi mač nad glavom – naime, nakon svakih lokalnih izbora postoji opasnost da nova gradska vlast kaže „Udruga Naš Hajduk više ne upravlja s naših 56,10% dionica“. Pitate se zašto bi to netko napravio? Zato što sada u Hajduku opet ima nešto novaca, a sudeći po trendovima, bit će još i više.

Zbog svega navedenoga, članovi udruge odlučuju se na kupnju 24,53% dionica Hajduka koje posjeduje Tomislav Mamić, vlasnik tvrtke Tommy. Plan je vrlo jednostavan: dionice u vrijednosti 35 milijuna kuna udruga mora vratiti u roku 10 godina, dakle, svake godine 3,5 milijuna kuna. Prva akcija koja je pokrenuta u svrhu prikupljanja sredstava za otplatu dionica donacijska je akcija „Ili jesmo ili nismo“. Članovi Hajduka uplaćuju donacije u skladu sa svojim mogućnostima, no ako član uplati 1911 kn, ime će mu biti ispisano na dresu Hajduka za sezonu 2017./2018. Ovo je samo prva u nizu akcija koja nas čeka u narednom periodu, početni sprint, a uspjeh akcije pokazat će našu ozbiljnost i spremnost, alii izvedivost ideje Kluba koji je u vlasništvu Nas, sad već preko 42 000 luđaka koji vjerujemo. Jer malo tko ima priliku svjedočiti nečem povijesnom, a biti dio toga samo je za odabrane. Prilika je pred nama – a možda si baš Ti onaj koji će ovaj Klub usmjeriti na put besmrtnosti, možda si baš Ti onaj zbog kojega će nas povijest pamtiti. I zato, prihvati priliku koja Ti se nudi, prihvati biti dijelom povijesti i ostavi sljedećim generacijama bolji Klub i kvalitetnije društvo. Ili jesmo ili nismo... znam da mi jesmo!''

 

Društvo prijatelja Hajduka Županja je aktivno na nekoliko područja od svog osnivanja, sudjeluju u humanitarnim akcijama, organiziraju ih, a svi zainteresirani mogu pratiti njihovo djelovanje na Facebook stranici DPH Županja, gdje mogu saznati i sve informacije o učlanjenju. 

 

 

Marija Pastuović

 

Hitovi: 1259