GRAD DOBIO PRVU BITKU PROTIV UREDBE O USLUŽNIM PODRUČJIMA!

Informaciju da je Ustavni sud jučer pokrenuo postupak za ocjenom ustavnosti i privremeno obustavio Vladinu Uredbu o uslužnim područjima koja je stupila na snagu početkom godine i predviđa da se umjesto dosadašnjih 190 isporučitelja vodnih usluga uspostavi 41 uslužno područje s jednim isporučiteljem, za program HRŽ-a prokomentirao je gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

Pojasnio je kako se radi o nastavku pravne „zavrzlame” koja je nastala donošenjem Zakona o Hrvatskim vodama 2018. godine, odnosno, Uredbom o uslužnim područjima s početka ove godine. „Prema toj uredbi mi smo trebali „potpasti” pod Vinkovački vodovod kao društvo preuzimatelj, odnosno, županjski Komunalac d.o.o. bi pravno-formalno prestao postojati. Mi smo sa skupinom gradova podnijeli ustavnu tužbu, odnosno, prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom. U medijima je jučer osvanula odluka Ustavnog suda i žao mi je što među nabrojanim gradovima nije i Županja koja je preko Odvjetničkog društva Španović podnijela tužbu Ustavnom sudu da se Zakon o hrvatskim vodama u jednome dijelu proglasi neustavnim.” rekao je Damir Juzbašić.

Upiremo na neustavnost u dijelu da smatramo da se zadire u naše vlasništvo Grada, odnosno, da se poništi dio odredbi Zakona o vodama i na taj način bi imovina Grada Županja u vidu vlasništva nad Komunalcem d.o.o. bila neupitna i on bi ostao u Županji. Nije vrijeme za veselje, nego, rečeno nogometnim rječnikom, prvo poluvrijeme smo ostvarili pozitivan rezultat.” rekao je gradonačelnik Juzbašić.

Dakle, Ustavni sud je dao uputu da se zastane sa svim radnjama, odnosno, Ministarstvo gospodarstva ne može dalje postupati po pitanju pridruženja i mora zastati sa svim radnjama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)