Savska šetnica nosi ime „Šetnica dr. Zlatka Krtalića”

Od jučer, 10. listopadašetnica u Županji nosi naziv „Šetnica dr. Zlatka Krtalića”, a spomen obilježje, autorsko djelo arhitekta Kristiana Karla otkrili su članovi obitelji Krtalić na svečanosti koju je upriličio Grad Županja.

Svečanost je započela uz pjesmu „Put do stana” u izvedbi TS „Kristali”, a  nakon molitve vlč. Roberta Jugovića, župnika župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja, građanima se obratio gradonačelnik Županje Damir Juzbašić: „Poštovana i cijenjena obitelji pokojnog doktora Zlatka Krtalića, dragi Županjci, drage Županjke, sve vas iskreno pozdravljam na našoj šetnici. Iznimno mi je drago da u vrijeme kada sam ja gradonačelnik i na čelu našeg grada odajemo počast čovjeku s kojim sam ja najprije imao vezu kroz pjesmu koju smo čuli i koja je bila njegov simbol kada se veseli i druguje. Zahvaljujem se svom zamjeniku i dogradonačelniku koji je vodio cijelu kampanju, od ideje do kontakta s obitelji, do izbora arhitekta, izbora izvođača i vjerujem da će osim sjećanja na jednu veliku personu u povijesti Županje i ovo spomen obilježje uljepšati naš grad. Arhitektonski je dobro osmišljeno i izvedeno i zahvaljujem i arhitektu, županjskom zetu.

Ravnateljica Doma zdravlja Županja, Luca Lešić, govorila je o profesionalnom angažmanu dr. Zlatka Krtalića  kao liječnika specijaliste radiologije, koji je u rujnu 2016. godine u 60. godini života izgubio bitku s teškom bolešću. Posebno emotivno bilo je obraćanje kćerke Marije, koja je zahvalila svima što su došli u velikom broju. Izrekla je zahvalu i inicijatoru ideje, Gradu Županja, arhitektu i izvođačima. „Kao što je gradonačelnik rekao, tata nije bio samo ozbiljan i strog kao u ordinaciji, volio je sport i nogomet, posebno Dinamo. Volio je druženje, pjesmu i veselje i neka kroz ovu šetnicu svima nama ostane u lijepom sjećanju, a mlađe generacije neka ga upoznaju.

O simbolu koji predstavlja spomen obilježje govorio je autor, arhitekt Kristian Karlo, koji je istaknuo kako je bio inspiriran i nadahnut biografijom dr. Krtalića. „Spomen obilježje zamišljeno je u obliku totema, izrađenog od trupaca slavonskoga hrasta”, čulo se, između ostalog, od autora koji je naglasio kako ga se posebno dojmila fotografija županjskog Doma zdravlja iz vremena Domovinskog rata kada je bio sjedište ratne bolnice koju su u prizemlju opasavali hrastovi trupci. I upravo ga je ta veza između čovjeka i prirode potaknula da je ugradi u spomen obilježje. „Kao što je dr. Krtalić brinuo o Vama, tako Vi, i ovaj Grad, savjesno brinite o spomeniku i sjećanju na njega.” poručio je Kristian Karlo.

Odgovori