Predstavljena  knjiga “Engleska igra šokačke lady”, autora Ive Rešića

Predstavljena  knjiga “Engleska igra šokačke lady”, autora Ive Rešića

 U okviru 57. Šokačkog sijela predstavljena je knjiga “Engleska igra šokačke lady” , autora Ive Rešića, dokumentarni roman o nogometu i ljubavi. Predstavljanje je bilo u MKC-u, a prostor je bio ispunjen do posljednjeg mjesta što dovoljno govori o tome koliko je veliko zanimanje za ovim romanom u kojem je autor ispričao jedinstvenu, veliku priču o ljubavi Katarine Hepburn rođene Horvatović i Williama Ferdinanda Hepburna u koju su nerazmrsivo upletene i nogomet i Županja.

Na pripremi knjige autor Rešić je vrijedno radio 14 godina , te je prikupio opsežan materijal , a u potrazi za vjerodostojnim podatcima brižno je istraživao domaće i strane arhive, državne i crkvene matice, književne izvore i znanstvene članke i odlazi na autentične lokacije, a potom prikupljenu građu selektirao i slagao u pripovjedni niz. Događanje u romanu proteže se kroz razdoblje od 80-ak godina.

U bogatoj kulturnoj povijesti Županje ljubavna priča o domaćoj djevojci Katarini i bogatom engleskom industrijalcu Fredu, uz koju su integralno povezane povijesne crtice o početcima nogometa u Hrvatskoj i izgradnji tvornice tanina kao pokretaču kulturnog i gospodarskog razvoja cijeloga županjskog kraja na prijelazu iz 19. u 20.stoljeće , pripada najsjajnijim pretincima lokalnog kulturnog pamćenja, istaknula je u pogovoru knjige urednica Ružica Pšihistal.

Dolaskom Engleza koji ulažu kapital u izgradnju industrijskog pogona ulažu i vlastiti kulturni kapital, kulturne navike i životne stilove, a posebnost je što u Županju donose i nogometnu loptu ; nogomet, tenis, jahanje…

Na početku promocije nazočne je pozdravio gradonačelnik Damir Juzbašić, zahvalivši i čestitajući autoru na odličnom uratku koji ima golemo značenje i vrijednost za Županju kao trajan svjedok jednog vremena, bogate županjske povijesti, za buduće naraštaje. Upravo je promociju ove knjige isticao kao posebnost programa ovogodišnjeg, 57. Šokačkog sijela, kao nešto originalno, jedinstveno i županjsko.

O “Engleskoj igri šokačke lady”, govorio je autorov prijatelj Mario Vestić, skladatelj i tekstopisac, i jedan od onih koji su bili poticaj za nastanak ove izuzetno vrijedne i značajne knjige za grad Županju.

O značaju knjige govorila je i Danijela Kegalj, profesorica povijesti u županjskoj Gimnaziji, koja se i sama bavi tom tematikom, a sudjeluje i u projektu “Tanin, Englezi i prva nogometna lopta”.

Branka Galović-Dabić