USKLADIMO FREKVENCIJE

Županjka Nikolina Blažanović brojnim aktivnostima promovira svoj grad

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Županjka Nikolina Blažanović, studentica politologije na zagrebačkom sveučilištvu, kao djevojčica i djevojka je u našem gradu pokušala je sve, osim sporta.Uvijek je željela doprinositi zajednici, raditi, biti aktivna i učiti. To su i dan danas stvari koje je ispunjavaju, a ljeta bez takvih aktivnosti su joj dosadna. U osnovnoj školi vodila je priredbe. Za to zahvaljuje razrednici Mariji Lacko koja je smatrala da joj to leži i da je u tome prirodna. Tada je glumila u dramskoj skupini koju je vodila profesorica Tena Lončarević, koja je uvijek nalazila iznimno zanimljive predstave.
"Još u osnovnoj školi sam se pridružila jednoj crkvenoj skupini mladih koja je kasnije dobila ime Ivan Pavao 2. Skupa smo pripremali predstave i druge sadržaje, a predvodila nas je psihologinja Ivana Perišić Juzbašić. Upravo zbog nje i našeg bivšeg župnika Varoščića smo nas pet (Andrea Kulišić, Kristina Zrinski, Ivona Modrić, Nikolina Blažević i ja) išle na edukacije za animatorice djece i mladih. Tamo smo upoznale predivne ljude koji su nas naučili puno toga te smo u Županji nekoliko godina za redom organizirale Dječje ljeto. To je bilo ljetnih tjedan dana igre, smijeha i pjesme koje je svake godine bilo sve posjećenije i uvijek se tražila igra više. Jedne godine smo išle i u okolna mjesta u kojima smo na jedan dan organizirale nešto slično. Uvijek imam lijepa sjećanja na to vrijeme. Završila sam osnovnu glazbenu školu i sviram harmoniku, a jedno vrijeme sam plesala i u našem KUD-u Tomislav", ističe Nikolina i dodaje kako je u srednjoj školi vodila našu radijsku emisiju ŽUGI i školske programe.
"Tu moram zahvaliti profesorici Ivani Marić Damjanović koja me u svemu podržavala. Svake godine smo prošli na županijsku razinu LiDraNa, vodili brojne emisije na radio Županji i upoznali puno ljudi. Podršku smo imali i kad nam je HRT poslao poziv za emisiju za mlade „Ni da ni ne“. Tu emisiju sam obožavala i uvijek sam razmišljala kako i ja želim sudjelovati. Tada nam se pružila prilika. Snimili smo kratki film „Jednaki/Drugačiji“ koji se HRT-u jako svidio pa smo i sudjelovali u jednoj epizodi emisije „Ni da ni ne“ čija tema su bile religije. Naš filmić možete pogledati na stranicama HRT-a. U to vrijeme sam bila i volonterka USRED-a (Udruga srednjoškolaca Hrvatske). Bila sam u timu za marketing i PR. Naš tadašnji ravnatelj Marković mi je rekao kako bi rado da imamo volonterski klub. Bila sam oduševljena tom idejom, skupila kolegice i nastao je naš volonterski klub pod vodstvom profesorice Višnje Jovanovac. Zajedničkim snagama obilježile smo Dan mladih, Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, organizirale akciju humanitarnog prikupljanja čepova za oboljele i akciju prikupljanja božićnih poklona za Dom sv. Ane za nezbrinutu djecu u Vinkovcima. Bila sam i članica školske grupe Vestigia koju vodi profesor Marko Markoljević, a u to vrijeme ju je vodila i profesorica Matea Modic. Trudili su se da kritički razmišljamo o raznim društvenim temama, a na kraju smo organizirali i svoju tribinu", prisjeća se Nikolina.
ODLAZAK NA FAKULTET NE ZNAČI DA JE ZABORAVILA SVOJ GRAD
Nakon toga odlazi na studij politologije u Zagrebu. Dok su neke njezine kolegice i kolege do tada već radile, putovale i sudjelovale u raznim projektima, oni nisu imali takve prilike. Tijekom prve i druge godine fakulteta sudjelovala je u programu Društveno korisnog učenja. Kao dobra studentica sudjelovala je i na Ljetnoj školi političke teorije u Grožnjanu. Sudjelovala je na raznim konferencijama i simulaciji sjednice Sabora za studentice/e. Kasnije je počela volontirati u Ženskoj sobi, udruzi koja pomaže žrtvama nasilja, i Gongu koji se bavi politikom. Pridružila se i jednoj feminističkoj platformi, Young Feminist Europe, u kojoj trenutno vodi odnose s medijima, newsletter, piše članke i članica je glavne skupštine. Završila je i Ženske studije u Beogradu te bila prevoditeljica volonterka na festivalu PitchWise u Sarajevu. Bila je na raznim konferencijama i tribinama, završila je edukaciju za koordinatoricu Dijaloga EU s mladima, a zatim prvu organizirala u Županji. Nakon njega kreirala Facebook stranicu Prilike za Županjke i Županjce na kojoj gotovo svakodnevno dijeli razne edukacije, natječaje i materijale za mlade. Ponovno je dobila poziv da organizira Dijalog u Županji i ima neke ideje te se nada da će biti dovoljno podrške ponovno ga organizirati. Nakon te edukacije upoznala je iznimnu Svjetlanu Marijon koja je upoznala s Centrom za mlade grada Zagreba. Tamo je počela organizirati i voditi radionice za mlade. Nakon toga završila je i edukaciju za rad s mladima u lokalnim sredinama udruge Prizma te Studije mladih za mlade Mreže mladih Hrvatske. Završni rad bilo joj je istraživanje čiji cilj je bio ispitati zadovoljstvo i socio-ekonomske uvjete za praćenje on-line nastave među učenicama/ima srednjih škola u Županji. Završila je Akademiju za politički razvoj nakon koje je kao jedna od najaktivnijih polaznica dobila stažiranje u EU parlamentu kod jednog našeg zastupnika. No, onda se dogodila pandemija i još uvijek čeka svoje stažiranje. Završila je i edukaciju za žene u politici koju organizira Friedrich-Ebert-Stiftung. Bila je polaznica radionice pisanja i upravljanja projektima u Iloku u organizaciji Kluba za mlade „Budi tu, budi svoj!“ iz Soljana gdje je upoznala voditeljicu Vericu Mušić koja je oduševila svojim aktivnim radom. Trenutno je u završetcima projekta „Mladi u Hrvatskoj aktivni oko globalnih ciljeva održivog razvoja (SDG)“ u kojem je bila ambasadorica za našu županiju. Projekt je to Centra Društvenih Inovacija, Udruge Impress i Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.
U ovom vremenu snimila je YouTube emisiju Mlada Ura čije epizode su dostupne na YT kanalu Mlada Ura, sudjelovala na konferenciji UN-a, dogovorila suradnju s Gloriom Gudelj iz Centra za mlade grada Zagreba na Lego rampi, provela je istraživanje političkog znanja i mišljenja među mladima u Županji te se nada još nekim suradnjama do kraja projekta. Na fakultetu je već dvije godine demonstratorica na jednom kolegiju, sudjelovala je u projektu UNIC i trenutno sudjeluje na projektu Centra za istraživanje etničnosti, državljanstva i migracija.
Hitovi: 165