USKLADIMO FREKVENCIJE

Konstituirano novo Gradsko vijeće, Irena Kuprešak predsjednica

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Županje, održanoj u dvorani kina Mladost, jednoglasno je, glasovima svih 15 vijećnika, za predsjednicu vijeća izabrana Irena Kuprešak s Nezavisne liste Damira Juzbašića.
Za potpredsjednika Gradskog vijeća Županje sa 14 glasova za izabran je Goran Lastavica, također s Nezavisne liste Damira Juzbašića. Suzdržan je bio vijećnik HDZ-a Ivan Miličić. Izborima predsjednice i potpredsjednika Gradskog vijeća prethodio je izbor mandatne komisije čiji je predsjednik Ivan Vujković podnio izvješće o mandatima u Gradskom vijeću Županje. Naime, uz Damira Juzbašića, koji je gradonačelnik Županje, s njegove Nezavisne liste mandate su u mirovanje stavili Kruno Šarić i Marko Adžamić, tako da su s ove liste u Gradskome vijeću Irena Kuprešak, Marko Pejaković, Anto Gagulić, Goran Lastavica, Verica Vestić, Ivan Vujković i Martina Marić. Obzirom da je Davor Miličević, nositelj liste HDZ-a također stavio mandat u mirovanje, u Gradskome vijeću Županje su iz HDZ-a Pavo Lucić, Izabel Ilić, Ivan Miličić, Mladen Stažić i Željka Oršolić. Nadalje, SDP je osvojio dva vijećnička mjesta, tako da su u Gradskome vijeću Županje Josip Gregorović i Mario Galović. Nezavisna liste nositelja Darka Lorgera osvojila je jedan mandat i gradski je vijećnik Darko Lorger.
Predsjednica Gradskog vijeća Županje Irena Kuprešak zahvalila je na ukazanom povjerenju. „Zahvaljujem svima na imenovanju za predsjednicu vijeća. Mogu samo reći da ću se zalagati za boljitak svih građanki i građana Županje i na taj način opravdati vašu odluku. Hvala još jednom.” rekla je predsjednica Gradskog vijeća Županje Irena Kuprešak.
 
Inače, prije izbora predsjednika i potpredsjednika Gradskog vijeća uslijedila je svečana prisega 15 gradskih vijećnika u novome sazivu Gradskog vijeća Županja, a pred gradskim vijećnicima na konstituirajućoj sjednici našao se i prijedlog Odluke o plaći i drugim materijalnim pravima gradonačelnika Damira Juzbašića i zamjenika gradonačelnika Petra Buljevića za vrijeme profesionalnog obavljanja dužnosti. Prijedlog odluke obrazložio je pročelnik gradske službe Damir Parmać koji je pojasnio kako plaću čini umnožak koefecijenta i osnovice za obračun plaće, uvećan za 0,5 % za svaku navršenu godinu radnog staža. Utvrđeni koeficijent gradonačelnika iznosi 4,91, a za zamjenika 4,02. Osnovica za obračun jednaka je osnovici za obračun plaće državnih dužnosnika i iznosi 3890 kuna bruto. Koeficijent za gradonačelnika Županje predstavlja srednji koefeicijent između maksimalnog koeficijenta plaće gradonačelnika i općinskog načelnika u lokalnim jedinicama koje od od 3001 stanovnika do 10.000 stanovnika (4,55) i maksimalnog koefeicijenta plaće čelnika u lokalnim jedinicama s više od 10.000 stanovnika (5,27). Koeficijent za zamjenika gradonačelnika Županje, koji inače može iznositi do 85 % koeficijenta gradonačelnika, iznosi 81,87 %.
U raspravi koja je uslijedila ovoj odluci sudjelovao je jedino vijećnik SDP-a Mario Galović koji je rekao kako sada u gradu ima mnogo važnijih problema o kojima treba povesti računa, a ne o koeficijentima, čije povećanje, po njemu, u ovom trenutku nije logično. Ustvrdio je da vijećnici nisu dobili analizu proračuna i da ne znaju kakvo je stanje u gradskoj blagajni. Zaključio je da su gradonačelnik i njegov zamjenik tek izabrani i da za povećanje ima vremena.
Prijedlog odluke o plaći i drugim materijalnim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika usvojen je s 8 glasova za. Podržali su ga, uz 7 vijećnika Nezavisne liste Damira Juzbašića i vijećnik nezavisne liste Darko Lorger. Protiv ovakve odluke bilo je 5 vijećnika HDZ-a i 2 vijećnika SDP-a.
Nakon konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Županje gradonačelnik Županje Damir Juzbašić u izjavi za medije kratko je prokomentirao konstituiranje Gradskog vijeća Županje i izrazio zadovoljstvo što je sjednica protekla u mirnom i parlamentarnom tonu i što su izabrani predsjednica i zamjenik predsjednice. „Posljednjih dana, od kako sam preuzeo dužnost, „zagrabili” smo, rujemo, istražujemo, dubinski snimamo stanje. Pred nama je još jedna sjednica vijeća na kojoj će biti imenovanja, promjene u skupštinama trgovačkih društava u vlasništvu Grada. Preuranjeno je za konkretne poteze koji će se činiti u sljedećem razdoblju.” rekao je gradonačelnik Damir Juzbašić, te je, odgovarajući na novinarsko pitanje je li uz 7 vijećnika s njegove liste sigurna u vijeću i 8-a ruka rekao kako je to jasno i da će Nezavisna lista Darka Lorgera nastupati u Gradskome vijeću zajedno s Nezavisnom listom Damira Juzbašića.
 
 

 

Hitovi: 166