USKLADIMO FREKVENCIJE

Krenula utrka za lokalne izbore 2021.

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Objavom pravovaljanih kandidacijskih lista službeno je počela i kampanja za lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja.Iako se i prije objave kandidacijskih lista i pravovaljanih kandidatura kroz tiskovne konferencije, predstavljanja i objave na društvenim mrežama odvijala kampanja i svojevrsna promidžba, sada je ona i službeno započela. Gradsko izborno povjerenstvo Grada Županja objavilo je zbirnu listu pravovaljanih kandidatura za izbor gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika, tako da je sada i službeno da su četiri kandidata za gradonačelnika Županje: Mario Galović kandidat je SDP-a, dok je kandidat za zamjenika Igor Katona. Kandidat grupe birača je Damir Juzbašić, dok je kandidat za zamjenika Petar Buljević. Kandidat grupe birača je i Darko Lorger, dok je kandidatkinja za zamjenicu Andrea Župarić. Kandidat HDZ-a je Davor Miličević, dok je kandidat za zamjenika Mladen Dogan.
Gradsko izborno povjerenstvo objavilo je i zbirnu listu pravovaljanih kandidacijskih lista za izbor članova Gradskog vijeća Županje. Tako je u utrci za 15 vijećničkih mjesta u Gradskom vijeću Županje 7 kandidacijskih lista: Demokratski HSS-nositelj liste Marko Maroševac; Domovinski pokret-nositeljica liste Ivana Nebrigić-Kružljak; Hrvatska demokratska zajednica-nositelj liste Davor Miličević; Hrvatska stranka umirovljenika-nositelj liste Vitomir Gulikorić; Kandidacijska lista grupe birača-nositelj liste Damir Juzbašić; Kandidacijska lista grupe birača-nositelj liste Darko Lorger i Socijademokratska partija Hrvatske-nositelj liste Josip Gregorović.
Poznato je da su prilikom utvrđivanja i predlaganja kandidacijskih lista na izborima članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave predlagatelji kandidacijskih lista dužni poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti muškaraca i žena na kandidacijskim listama koje predlažu, na način da zastupljenost jednog spola ne bude niža od 40 posto u skladu s odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova. Lista SDP-a tako ima čak 8 kandidatkinja, dakle, polovicu liste ispunile su žene, dok HDZ, Demokratski HSS i kandidacijska lista nositelja Darka Lorgera imaju po 7 kandidatkinja. Hrvatska stranka umirovljenika ima na listi 6 žena, kao i Domovinski pokret, dok kandidacijska lista nositelja Damira Juzbašića ima 4 kandidatkinje. Zanimljiv je i podatak o najmlađem kandidatu za Gradsko vijeće Županje, odnosno, o kandidatkinji koja nije još napunila 21 godinu. Ustvari, dvije djevojke na dvije različite liste ista su generacija, odnosno, rođene su 2000. godine, u razmaku od samo nekoliko dana. Nadalje, najstariji kandidat za Gradsko vijeće Županje hrabro u 82. godini života ide u utrku za vijećničko mjesto. I da, da ne bi bilo kakve zabune, kandidat je na listi Hrvatske stranke umirovljenika.
 
 
 
 
 
 
 
 
Hitovi: 175