USKLADIMO FREKVENCIJE

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE : USVOJEN PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
U Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ u Vinkovcima održana je Županijska skupštine Vukovarsko-srijemske županije, na kojoj su, vijećnici prihvatili i usvojili Prijedlog II. izmjena i dopuna proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2020. godinu, te Prijedloge proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu i projekcije za 2022.-2023. godine, a potom i odluke o izvršavanju proračuna Vukovarsko-srijemske županije za 2021. godinu.
Potom je vijećnicima predstavljen Prijedlog plana pokrića manjka prihoda iz prethodnog razdoblja u proračunu Vukovarsko-srijemske županije za razdoblje 2021.-2023. godine, te Prijedlog odluke o financijskoj pomoći Općoj županijskoj bolnici Vinkovci .
 
ŽUPAN GALIĆ OSVRNUO SE GODINU KOJA JE NA IZMAKU
 
Prije početka sjednice Skupštine župan Božo Galić je spomenuo kako je ova 2020.godina sve nas iznenadila zbog pandemije koronavirusom ali se i dalje radi te je izjavio: -"Planirali smo kako će proračun biti dosta slabiji, ni ipak se pokazalo kako je gospodarstvo malo življe nego što smo mislili, uz mjere koje se provode. Naš prihod u rebalansu će biti svega nekoliko posto manji, nego u protekloj godini, jer ipak gospodarstvo trpi, ali očekujemo da će se nastaviti u sljedećoj godini još kvalitetnije i kako će ova epidemija završiti. Nastavljamo s našim programima vrlo aktivno i vjerujem kako ćemo izrealizirati strateške projekte u poljoprivredi i drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije na našem području koje će donijeti novi boljitak, više radnih mjesta, i ono što je potpisano za naše strateške projekte, što idu u realizaciju sljedeće godine, oko 400 milijuna kuna veći proračun nego što je to u ovoj godini."
 
 
DINAMIKA PUNJENJA PRORAČUNA I PLAN ZA NAREDNU GODINU
 
 
Pročelnica Službe za poslove proračuna i javnih financija Sandra Adžaga istaknula je kako se punio proračun za ovu godinu i plan proračuna za 2021.godinu te je rekla: -"Proračun za iduću 2021. godinu sastoji se od prihoda u iznosu od 1 milijarde i 403 milijuna kuna te rashoda u iznosu od 1 milijarde i 421 milijun kuna te od viška prihoda u iznosu od 18 milijuna kuna. Ovaj višak prihoda sastoji se od viška prihoda Vukovarsko-srijemske županije u iznosu od 5 milijuna kuna, te od viška prihoda od proračunskih korisnika u iznosu od 13 milijuna kuna. Od ukupno planiranih prihoda u proračunu na vlastite namjenske prihode proračunskih korisnika otpada čak 944 milijuna kuna odn. 72%, a preostalih 28% otpada na decentralizirana sredstva u iznosu nešto manjem od 78 milijuna kuna, dok na čisti županijski proračun otpada 285 milijuna kuna odnosno 22%.
 
 
KARAKTERISTIKE PRORAČUNA ZA IDUĆU GODINU
 
 
Karakteristike proračuna za iduću godinu su sljedeće: Iz državnog proračuna osigurali smo pomoć u iznosu od 17,55 milijuna kuna za sufinanciranje preuzetih djelatnika iz Ureda državne uprave. Za popis stanovništva iduće godine osigurali smo sredstva u iznosu od 3 milijuna kuna, za lokalne izbore smo osigurali 2,7 milijuna kuna, za rekonstrukciju Osnovne škole Babina Greda 3,5 milijuna kuna, za rekonstrukciju Osnovne škole Nikola Andrić u Vukovaru pola milijuna kuna, za borbu protiv COVIDA-19 je 1,5 milijuna kuna, za razvoj poljoprivrede 5,8 milijuna kuna, za prijevoz učenika srednjih škola 19,2 milijuna kuna."
Navodeći o izdatcima za učenike i studente te mlade obitelji pročelnica Adžaga je istaknula: -"Nadalje, osigurali smo sredstva za demografske mjere i to za prijevoz studenata 450 tisuća kuna, za pomoć mladim obiteljima za stambeno zbrinjavanje 1,75 milijuna kuna te za školsku prehranu 1,92 milijuna kuna. Na kraju proračuna za narednu godinu imamo strateške projekte koji su planirani u iznosu nešto manjem od 225 milijuna kuna: Geotermalni izvori, Drvno-tehnološki centar, Agro-tehnološki centar, Poduzetnička zona Vuka, Proizvodnja jaja iz slobodnog uzgoja te Transportno-logistički centar."

 

Hitovi: 158