USKLADIMO FREKVENCIJE

Priopćenje Kluba vijećnika SDP-a povodom isplate božićnica umirovljenicima

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Klub vijećnika SDP-a u Gradskom vijeću Županje danas je kroz Priopćenje za javnost pojasnio prijedlog isplate božićnica umirovljenicima u novcu. U priopćenju koje potpisuje Josip Gregorović, predsjednik Kluba vijećnika SDP-a ističu sljedeće:
„Na 25. sjednici Gradskog vijeća Gradonačelnik Davor Miličević predlagao je isplatu božićnice umirovljenicima u vidu prehrambenih poklon paketa u vrijednosti 400 kn. Ukupna vrijednost tog prijedloga je bila 720.000,00 kn no tu vrijednost planirao je prebijati preko komunalne naknade s poduzećima koji imaju dug za istu. Naime odluku o tome je prebacio na Gradsko vijeće premda je znao da za to nema Zakonske osnove jer su sredstva komunalne naknade strogo namjenska. „ ističu u Priopćenju za javnost iz Kluba vijećnika SDP-a i nastavljaju: „Nadalje, bilo kakvo prebijanje dugova nije korektno prema onima koji redovno plaćaju komunalnu naknadu i krajnje nepravedno bi bilo prema svima onima koji redovno plaćaju svoje obaveze. Također ima i onih koji imaju duga ali ne bi bili predmet prebijanja. Svoj prijedlog nije predstavio vijećnicima jer je sjednicu tada napustio a kasnije je prigovarao da smo neozbiljni. Tko je tu neozbiljan!? O svemu navedenom SDP je građane upozoravao puno ranije. Pretpostavili smo kako će se odvijati situacija, laički rečeno cilj je bio odgovornost za odluku koja nema zakonske osnove prebaciti na drugoga (vijećnike) i „posuti se pepelom“. „naglašavaju iz SDP-a i dodaju:
„Podsjećamo, prošle godine upitali smo Gradonačelnika hoće li biti isplaćena božićnica umirovljenicima na što smo dobili negativan odgovor uz podsmjeh i komentar, znamo li uopće koliko ima umirovljenika u Županji! Ove godine je Klub SDP-a predložio 300 kn isplate božićnice umirovljenicima s mirovinama 3000,00 kn i manje. Svi gradovi imaju sličan model isplate božićnice u novcu a niti jedan nismo pronašli da dijeli prehrambene pakete ili bonove. Nažalost svjesni covid situacije i dalje je jedini način da se božićnica isplati uz podnesen zahtjev.
Naime zakon o zaštiti osobnih podataka dosta komplicira situaciju a kontaktirali smo i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje radi mogućnosti isplate preko te institucije za što smo dobili negativan odgovor. Svjesni da u vrijeme korona virusa ovo nije „najpametnije“ rješenje zbog osobnih dolazaka, nadamo se, ako se prijedlog usvoji da će Gradska služba organizirati i mogućnost prijave i dostave dokumentacije mailom gdje će djeca i unuci umirovljenika moći pomoći u dostavi potrebne dokumentacije. „ ističu u današnjem Priopćenju za javnost članovi Kluba vijećnika SDP-a i dodaju:
„Izjava Gradonačelnika da će zbog božićnice nekome morati nešto uskratiti komentiramo na sljedeći način. Proračun treba biti transparentan, javno dostupan, u javnoj raspravi s jasnim pozicijama i na to upozoravamo godinama. Upravo ovih dana je Proračun za 2021. god. trebao biti u javnoj raspravi no to i ranije nikada nije bila praksa. Tri mjeseca nije sazvana sjednica Gradskog vijeća a u tom vremenu Gradonačelnik je bio dužan podnijeti polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna do 15.rujna ali nije. Do sada je trebao imati barem jedan rebalans , ali nije ga bilo. Do 15. studenog trebao je u proceduru poslati Gradskom vijeću nacrt Proračuna za 2021.god, ali niti to nije. Ništa od navedenog nije učinjeno. Što je tome cilj!? Upravo kolektivno neznanje jer što manje znamo manje su nam mogućnosti da djelujemo. Možda će neki reći da to što smo trenutno u poziciji koristimo! Podsjećamo, SDP je imao parcijalne prijedloge da se isti planiraju na vrijeme u proračunu, imali smo amandmane koje smo podnosili direktno na proračun, imali smo covid mjere za naše sugrađane za koje smo tražili rebalans proračuna. Sve opcije i načine prijedloga je SDP koristio do sada ali nikada ništa nije prihvaćeno.
Gradonačelnik je na Hrvatskom radiju Županja 25.studenog . izjavio da je planirao dio isplate božićnice u novcu, iznio je podatak da je proračun stabilan i da raspolaže s cca. 3 milijuna kuna na čemu temeljimo naš prijedlog jer drugih podataka nemamo. Za svoj prijedlog božićnice, sam je predlagao da će sredstva biti osigurana rebalansom proračuna što i nama u ovom trenutku jedino preostaje. „ zaključuju u Klubu vijećnika SDP-a u priopćenju koje je potpisao predsjednik kluba Josip Gregorović.
Hitovi: 208