USKLADIMO FREKVENCIJE

Burna sjednica GV Županje: predsjednik Anto Juko, potpredsjednik Petar Buljević, HDZ bez većine u Vijeću

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
Novi predsjednik Gradskog vijeća Županje je Anto Juko, a potpredsjednik Petar Buljević, HDZ više nema većinu u vijeću, ali zato Županja ima Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Županja, dok će zaposleni građani umjesto 12 posto prireza plaćati 9 posto. Sažetak je to sjednice Gradskog vijeća Županje, održane 24. studenog 2020, u dvorani kina „Mladost” nakon dužeg vremena i zahtjeva dijela gradskih vijećnika, odnosno, prijedloga da se razriješe dosadašnja predsjednica vijeća Nada Galović i potpredsjednik Anto Juko. A još početkom rujna iz HDZ-a su isključeni Anto Juko i Petar Buljević, jer su se na sjednici Gradskog vijeća u kolovozu priklonili oporbi u protivljenju kreditnom zaduženju Grada Županja za gradnju bazena, zbog čega su se obojica žalili drugostupanjskom sudu časti HDZ-a. Na ovoj ih je sjednici podržala i vijećnica HDZ-a Katarina Andrašić, koja nije zajedno s ostalim
vijećnicima HDZ-a, predvođenima gradonačelnikom Davorom Miličevićem, napustila dvoranu kina „Mladost”. Ukratko, nakon što je 6 vijećnika HDZ-a napustilo sjednicu, Gradsko vijeće nastavio je voditi u tome trenutku još uvijek potpredsjednik vijeća Anto Juko. Određena pojašnjenja zatražio je nezavisni vijećnik Ivica Šarić, kojemu je obrazloženje dao tajnik Grada Damir Parmać, te nakon još pojašnjenja, Šarić je zatražio u ime Kluba nezavisnih vijećnika stanku od 10 minuta. U tome trenutku od ukupno 17 vijećnika sjednici je ostalo nazočiti njih 11- Ivica Šarić, Mladen Huber, Darko Lorger, Andrea Župarić, Željko Džoić- svi redom nezavisni, Manda Kopić, Josip Gregorović vijećnici SDP-a, Marko Maroševac iz HSS-a, bivši članovi HDZ-a Petar Buljević i Anto Juko, te Katarina Andrašić iz HDZ-a, koja je kao najstarija vijećnica dijelom i predsjedala sjednicom nakon razrješenja predsjednice i dopredsjednika vijeća, a do jednoglasnog izbora potpredsjednika Petra Buljevića i izbora predsjednika Gradskog vijeća Županje Ante Juke uz 10 glasova za i glasom protiv. Naime, Marko Maroševac iz HSS-a podržao je Buljevića, ali je izbor Juke za govornicom okarakterizirao vrlo emotivno, koristeći čak i teške riječi, za što je izazvao reakciju nezavisnih vijećnika Ivice Šarića i Željka Džoića. Zapljuštale su optužbe na sve strane, no u konačnici, u nastavku rada na sjednici je usvojena Odluka o smanjenju prireza na porez na dohodak s 12 posto na 9 posto, te Odluka o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Županja. Nakon sjednice Gradskog vijeća Županje u izjavama za medije nezavisni vijećnik Ivica Šarić ponovio je da je predlagače ove sjednice zanimalo da li je sjednica legitimna i legalna. „S obzirom da smo mi podnijeli zahtjev za sazivanjem sjednice sa smjenom predsjednice, potpredsjednika i izborom novih predsjednika i potpredsjednika, te s točkom o smanjenju prireza, tražili smo da nam se pojasni tko je sazvao ovu sjednicu. U zakonskom roku sjednicu nije sazvala ni predsjednica niti gradonačelnik, niti je to učinilo ministarstvo. „ rekao je Šarić i dodao kako su ministarstvo i grad
imali komunikaciju. „ Mi nismo imali povratnu informaciju od ministarstva, znači da li je predsjednica sazvala sjednicu i u kojim je to ona zakonskim okvirima sazvana, a ako je ministarstvo to učinilo, onda je to po nekim drugim kriterijima. Tražimo dopise da vidimo kako je grad iskomunicirao s Ministarstvom uprave.” rekao je Ivica Šarić koji se u izjavi za medije osvrnuo i na izbor predsjednika i potpredsjednika vijeća. „Nama nezavisnima se nudilo da mi damo predsjednika, dopredsjednika. Mi smo rekli da ne želimo. Mi želimo donijeti odluke koje će biti u skladu s mogućnostima proračuna i u skladu interesa grada i građana. Ništa nismo tražili, samo smo htjeli da se odvija demokratska rasprava, da imamo pravo predlagati, da možemo donositi odluke. Na žalost, 16 godina smo svjedoci da je to bilo nemoguće.” naglasio je Šarić.
Novi predsjednik Gradskog vijeća Županje Anto Juko u izjavi za medije je
zahvalio na ukazanom povjerenju. „Što se tiče budućeg rada trudit ću se da sve točke dnevnog reda, sve odluke budu na dobrobit građana i Grada I da se donose ispravno.” poručio je Juko koji se osvrnuo i na članstvo u HDZ-u.”A to što smo mi izbačeni, što on laže jer nas je protustatutarno izbacio, neka dokaže da je sazvao gradski odbor, on je samo skupio ne i dovoljan broj potpisa onih koji su nas izbacili, on je nas izbacio protustatutarno i sad očekuje da mu plješćem i repićem mašem, to od Juke neće uspjeti. Mi znamo svojom glavom razmišljati, mi smo nezavisni vijećnici, nemamo veze s HDZ-om, mi smo izbačeni na tako ciničan i bezobrazan način.” rekao je Anto Juko. Na novinarski upit kakva će biti ubuduće komunikacija s gradonačelnikom, Juko je rekao: „On mene ne želi ni pogledati ni vidjeti, nastojat ću komunicirati da se radi ispravno i što je dobro.” rekao je nakon sjednice Gradskog vijeća novi predsjednik Anto Juko.
Potpredsjednik Gradskog vijeća Županje Petar Buljević također je nakon sjednice naglasio kako zahvaljuje na ukazanom povjerenju, ali i dodao kako neće polemizirati. „Već znam unaprijed da me prozivao i prije ove sjednice da smo kolega Juko i ja iz osobnih interesa ovo napravili. To je notorna laž kojom se želi prevariti javnost A zbog čega neću polemizirati? Zato što je doba krkanluka završeno. A meni moj odgoj, kultura i obrazovanje ne dozvoljavaju da se spuštam na razinu krkanluka, Krkanluk je završen i u Gradskom vijeću, krkanluk je završen i u HDZ-u gdje ga je gospodin Damir Juzbašić premoćno pobijedio sa svojim timom. Građani, odnosno, birači i biračice HDZ-a žele promjenu, ja i gospodin Juko smo na takav način izbačeni i mi ne možemo podržavati takvo autokratsko vladanje i ponašanje gospodina Miličevića. Gospodin Miličević je pokazao našim izbacivanjem da je njegov osobni interes iznad interesa Grada, iznad interesa stranke. Meni je žao, meni je žao kao čovjeku koji ima 30 godina da se ovo događa u Gradu Županji i gradskoj vijećnici. Ali, očito je to tako moralo biti. „ zaključio je potpredsjednik Gradskog vijeća Petar Buljević,
Vijećnica Katarina Andrašić, inače iz redova iz HDZ-a, ostala je na ovoj sjednici Gradskog vijeća i nakon nje pred medijima rekla: „Ja sam svjesno ostala na ovoj sjednici sa željom da podržim novo vodstvo stranke; ja sam također i članica Gradskog odbor i odlučila sam ostati da podržim predsjednika i dopredsjednika, što smatram da je u redu.Stojim uz njih i znam čega su tu i da žele puno za ovaj grad, a ja ću također dati doprinos koliko mogu.” rekla je Andrašić.
Nezavisni vijećnik Željko Džoić obrazložio je prijedlog, odnosno, odluku o smanjenju prireza na porez na dohodak: „To nam i jeste bila namjera, mada su na samome startu zli jezici to htjeli prikazati kao čisto populističku mjeru budući da mi u ovome momentu ne znamo kakvo je stanje u gradskoj blagajni, a nismo skloni da radimo obećanja koja ne možemo ispuniti i koja nisu utemeljena. I nakon jedne detaljne analize za koju mislim da će nam biti dostupna sigurno ćemo krenuti s drugim mjerama i ovo bih volio da građani shvate, želimo ispraviti sve greške koje su napravili bivše gradske vlade. Podsjetit ću da je nekada u gradu Županja porez na prirez bio 9 posto pa je povećan na 12 posto i mi želimo tu grešku ispravit. Ne treba to devalvirati, u svakom slučaju od komunalne naknade do cijene vode mi ćemo krenut u tome smjeru da maksimalno rasteretimo naše građane.” naglasio je Željko Džoić.
Svoje odluke o ostanku na sjednici i glasove za i protiv pri izglasavanju predsjednika i potpredsjednika pojasnio je i vijećnik HSS-a Marko Maroševac: „Podržali smo Petra Buljevića za dopredsjednika zato što je mlada osoba i mislim da će mu i ta naknada dobro doći. Što se tiče predsjednika Gradskog vijeća, taj smo prijedlog kao HSS odbili,jer mislimo da je gospodin Juko ovdje u vijeću dugi niz godina bio kao dopredsjednik, ali i predsjednik, i mislili smo da treba biti mlađa osoba i nismo podržali taj izbor. „ obrazložio je svoje i odluke HSS-a Marko Maroševac.
 

 

Gradonačelnik Davor Milićević nakon ove sjednice u izjavama za medije pojasnio je zašto je 6 vijećnika HDZ-a napustilo sjednicu. „Ne želimo biti dio farse koju su pripremili bivši članovi HDZ-a uz potporu sadašnjeg predsjednika HDZ-a koji je cijelo vrijeme provodio kampanju na osobnoj razini. Jako mi je drago da su konačno završili izbori u stranci i da je konačno završilo vijeće kako je završilo. Ali, isto tako nakon ovih izbora u stranci vidljivo je da odluke koje treba donositi donosi Gradski odbor u kojemu oni nemaju većinu. I nema mojih i naših članova HDZ, jedan je HDZ. No, na ovaj način smo se izdijelili i dali smo priliku oporbi da nakon 16 godina imaju pravo u vijeću nešto reći.” rekao je gradonačelnik Davor Miličević. Upitan za suradnju s predsjednikom Gradskog vijeća i u kojem će ona pravcu ići, Miličević je odgovorio: „To ne ovisi o meni. Što je normalno, podržavali smo i do sada, podržavat ćemo i dalje, ali da će biti teško, o tom potom . Ali isto jako je bitno da sve oko samog proračuna i poslovanja Grada vodi gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće. Ako budu imali većinu, u redu, mi ćemo svaki suvisli prijedlog podržavati. No, tragično je, sramotno je, a to znaju članovi HDZ-a, da je HDZ preko satelita i sadašnjeg predsjednika urušio vijeće nakon 16 godina. To je prava istina, znači, nakon 16 godina vijeće ne vodi HDZ već vode neki ljudi koji su iz osobnih interesa srušili dojučerašnje kolege.” izjavio je gradonačelnik Davor Miličević.

 

 

 

 

Na sjednici Gradskog vijeća Županje trebalo je razmotriti Nacrt i prijedlog Odluke o isplati prigodnog dara (božićnice) umirovljenicima, odnosno, kako je navedeno u prijedlogu, o isplati božićnice u obliku paketa prehrambenih proizvoda čija je vrijednost 400 kuna. Božićnica bi se, bio je prijedlog gradonačelnika Davora Miličevića, isplatila svim umirovljenicima koji imaju prebivalište u Županji, bez imovinskog cenzusa visine mirovine, a procjena je da se radi o 1800 umirovljenika. Što se tiče financijskih sredstava za provedbu ove odluke, u proračunu Grada Županja za 2020. godinu potrebno je osigurati sredstva za provođenje ove odluke rebalansom proračuna za 2020. godinu. No, ova je tema skinuta s dnevnog reda nakon obrazoloženja Josipa Gregorovića (SDP) koji je u ime Kluba SDP-a rekao:” Prijedlog Kluba SDP-a i kolega nezavisnih je takav da ovu točku ne prihvatimo Naime, zahtjev koji je podnio gradonačelnik za vid božićnice umirovljenicima odnosno vid paketića, vrijednost bi trebala biti 720. 000 kuna, to je velik novac o kojem u slučaju kada smo dovedeni u situaciju da nije podneseno šestomjesečno izvješće proračuna mi ne znamo kakvo je stanje gradske blagajne. Predlažemo da se to ne usvoji. Nadalje, želimo reći da božićnice ne mogu i ne smiju biti u vidu paketića pa ni u vidu bona, nego ćemo mi kroz skoro vrijeme predložiti da to bude novčani iznos. Želimo reći da mi nismo apsolutno protiv da se na bilo koji način pomogne našim umirovljenicima, ali to mora biti u novcu, jer svaki vid drugog oblika davanja božićnice može biti na neki način iskorišteno na način kakav je u medijima već gradonačelnik bio najavio da će to biti u vidu prebijanja komunalne naknade za što apsolutno nismo i za što ne postoji zakonsko uporište. Želimo reći da smo savjesni i odgovorni vijećnici i da ćemo iznaći rješenje na drugačiji način u vidu isplate u novcu za naše umirovljenike kroz skore sjednice vijeća koje će uslijediti.” rekao je Gregorović.

 

 

Gradsko vijeće Županje donijelo je dugoočekivanu odluku o osnivanju Javne vatrogasne postrojbe Grada Županja, što je bio posljednji korak za početak rada 12 vatrogasaca i zapovjednika Vladimira Balentovića koji je imenovan na ovu dužnost.

Hitovi: 68