USKLADIMO FREKVENCIJE

Obljetnica "Sinova ravnice"

Kategorija: /
Autor: Z.Knežević
 
Kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Županje i županjske Posavine, gdje su napokon postavljene i spomen ploče s imenima 97 poginulih hrvatskih branitelja i 17 poginulih pripadnika MUP-a Republike Hrvatske, polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i službom riječi obilježena je 29. obljetnica osnutka 131.brigade Hrvatske vojske Županja.
Brojna su izaslanstva položila vijence i upalila svijeće u prigodi obljetnice "Sinova ravnice", a tom je prigodom pukovnik Franjo Krezić, ratni zapovjednik 131. brigade Hrvatske vojske Županja podsjetio kako je 131, brigada bila između područja rijeke Save i granice sa Srbijom, zaključno sa selom Podgrađe. "Znači, to je bilo nekih 44 kilometra bojišnice koje smo mi pokrivali cijelo vrijeme i hvala Bogu, sačuvali." rekao je pukovnik Krezić i dodao kako je brigada u početku imala 4.500 pripadnika, no ukupno je kroz brigadu prošlo 7.800 pripadnika. Poginulo je 58 pripadnika, a ranjena su 172. "Županjska, 131. brigada, u ovome je dijelu bila najveća brigada i okupljala je praktično najveći dio svih postrojbi koje su dolazile u pomoć iz svih dijelova Hrvatske, doduše, ne odmah 1991., ali kasnije, tako da smo rukovodili svim tim postrojbama." podsjetio je pukovnik Franjo Krezić. Između ostalog, istaknuo je kako su upravo u prigodi 29. obljetnice brigade u suradnji s Gradom Županja postavljene spomen ploče s imenima poginulih hrvatskih branitelja i pripadnika MUP-a RH.
U prigodi obljetnice 131. brigade Hrvatske vojske Županja vijenac je položio i svijeću zapalio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić  u svojstvu izaslanika predsjednika Vlade Republike Hrvatske, zajedno sa izaslanikom predsjednika Republike Hrvatske brigadnim generalom Željkom Živanovićem, načelnikom Obavještajne uprave Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske.
Počast svim poginulim i stradalim žrtvama u Domovinskom ratu odali su i članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije, Grada Županje i brojnih braniteljskih udruga. Gradonačelnik Županje Davor Miličević tom se prigodom osvrnuo na postavljanje spomen ploča s imenima poginulih hrvatskih branitelja, što je Grad Županja i inicirao te rekao kako je u suradnji s roditeljima poginulih hrvatskih branitelja Županje i županjske Posavine to i učinjeno, jer se na takav način željelo odati počast svima koji su dali živote za slobodnu Hrvatsku. Molitvu je na spomen obilježju, uz vlč. Marka Peulića i vlč. Leona Noudeviwu Sagbohana, predvodio vlč. Josip Filipović, dekan županjskog dekanata, koji se posebno obratio roditeljima poginulih hrvatskih branitelja, te vrlo nadahnuto i emotivno progovorio o vremenu Domovinskog rata i značaju 131. brigade Hrvatske vojske Županja. Moderator svečanosti obljetnice Sinova ravnice i ove je godine bio Zvonimir Stjepanović, dok je stijeg 131. brigade Hrvatske vojske Županja ponovo nosio hrvatski branitelj Zlatko Župarić-Aničić, inače voditelj tehnike HRŽ-a.  
 
 
Hitovi: 157