USKLADIMO FREKVENCIJE

Završen 27. Festival glumca

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
U okviru Festivala, koji se održavao u Županji, Vinkovcima, Otoku, Iloku i gradu domaćinu Vukovaru posjetitelji su mogli vidjeti 13 predstava. U Županji su ljubitelji kazališne umjetnosti mogli vidjeti četiri predstave, a sve je organizirano uz propisane epidemiološke mjere i smanjen broj gledatelja. U Županji je Festival otvorila predstava „Flex” Kuns Teatra UO Punctum, Zagreb. Prije toga publici se obratio Jurica Buljan,predstavnik Festivalskog odbora Festivala glumca za grad Županju.Festival glumca je nemoguće zamisliti bez glumca – domaćina, a ta čast ove je godine pripala umirovljenom glumcu i dugogodišnjem ravnatelju ZGK Komedija – Niki Pavloviću koji se posjetiteljima u dvorani „Mladost” obratio prije početka predstave.

Inače u Županji je publika mogla , osim predstave Flex pogledati još tri predstave „Cabaret preko veze” Kazališta Moruzgva, Zagreb@Satiričnog kazališta Kerempuh, Zagreb, predstavu „Kabanica” u Izvedbi „Drama plus @ Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i predstavu za djecu i mlade „Ako kaže, gotovo si”, Gradskog kazališta Žar ptica Zagreb.
Na kraju Festivala nagradu “Vanja Drach“ za najbolju predstavu u cjelini odnijela je predstava “Ja od jutra nisam stao” Une Vizek, u režiji Nane Šojlev i produkciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” iz Zagreba.
Nagrada “Fabijan Šovagović” za najbolju glumicu pripala je dvjema glumicama, Lindi Begonji za ulogu Čistačice u predstavi “Cabaret preko veze” autora i redatelja Ivana Lea Leme u koprodukciji Satiričkoga kazališta “Kerempuh” i Kazališta “Moruzgva” iz Zagreba i Ani Mariji Veselčić za ulogu u predstavi “Domaši”, koju potpisuje i kao autorica i redateljica, a riječ je o koprodukciji Gradskog kazališta lutaka Split i Umjetničke akademije iz Splita.
Nagrada “Fabijan Šovagović“ za najboljega glumca dodijeljena je Vladimiru Andriću za ulogu u predstavi “Štajga” Ivane Šojat, u režiji Jasmina Novljakovića i produkciji vinkovačkoga Gradskog kazališta “Joza Ivakić”. Nagrada je dodijeljena i Goranu Grgiću za ulogu Waltera u predstavi „Dekorater“ Donalda Churchilla, u režiji Nine Kleflin i produkciji kazališta „Lectirum“ iz Zagreba.
Nagradu “Ivo Fitzi” za najbolje glumačko ostvarenje glumca do 28 godina dobio je Bernard Tomić za ulogu u predstavi/autorskom projektu “Flex” u režiji Ivana Penovića i izvedbi „Kunst Teatra & UO Punctum“ iz Zagreba.
Nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje za mladu glumicu do 28 godina pripala je Moniki Vuco Carev za ulogu Monike u predstavi “Laponija” Cristine Clemente i Marca Angeleta, u režiji Nenni Delmestre i produkciji HNK u Splitu.
Nagradu “Nevenka Filipović” za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade dobio je Matija Šakoronja za ulogu Zrksa u predstavi “Huligan” Marine Pejnović, Paška Vukasovića i Matije Šakoronje, u režiji Paška Vukasovića i produkciji zagrebačkoga Kazališta “Mala scena”.
Ocjenjivački sud ove godine činili su glumci Branka Cvitković, Pere Eterović i Vjekoslav Janković, koji je dodijelio je i posebno priznanje za nadahnutu kolektivnu igru Lovri Ivankoviću, Deniju Sankoviću, Luki Barešiću, Domagoju Nužiću, Matinu Antunoviću i Tomi Medvešeku „Kabanica“ N.V. Gogolja, u režiji Vinka Radovčića i produkciji „Drame plus““ & HNK Zadar.
Festivalsko vijeće Festivala glumca dodijelilo je dvije nagrade. Nagradu “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu Jošku Ševi, akademskom glumcu i redovnom profesoru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu te nagradu “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti na Festivalu glumca vukovarsko-srijemskom županu Boži Galiću.
Hitovi: 173