USKLADIMO FREKVENCIJE

Oporba i dva vijećnika HDZ-a zbog kreditnog zaduženja protiv gradnje bazena

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
 
Na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Županja dva vijećnika HDZ-a , uz nezavisne i vijećnike SDP-a glasali su za donošenje Odluke o stavljanju izvan snage Odluke Gradskog vijeća Grada Županja o davanju jamstva na kreditno zaduženje trgovačkog društva Bazeni Županja d.o.o. Županja u iznosu od 18.5000.000 kuna i Odluku o stavljanju izvan snage suglasnosti Gradonačelniku Grada Županje za potpisivanje Ugovora o jamstvu s trgovačkim društvom Bazeni d.o.o. Županja.
Naime, gradnja gradskih bazena bila je „vruća” tema posljednjih mjeseci u Županji, te rasprava za i protiv bazena. Od 16 nazočnih vijećnika, 9 je bilo danas za donošenje ovih odluka, a 7 protiv. Vijećnik Mladen Huber je naglasio kako pet nezavisnih vijećnika nisu protiv izgradnje bazena, dapače da su za gradnju bazena, ali ne način da se  financira od strane Grada , jer je , po njemu, nužno izbjeći financijsko zaduženje . Slično obrazloženje dao je i vijećnik SDP-a Josip Gregorović.
Pri stavu da se bazeni grade čvrsto je ostao gradonačelnik Županje Davor Miličević. Pojasnio je kako proračun dobro stoji, kako su sve detaljno provjerili u Ministarstvu financija, te da građanima Županje zbog bazena neće biti povećanja davanja.
 
O odluci da na sjednici Vijeća podrže zahtjeve oporbe i donesu odluku o stavljanju van snage odluke o zaduživanju grada, koju su prije osam mjeseci podržali, te o tome što se u međuvremenu dogodilo vijećnik HDZ-a Petar Buljević je rekao da je presudio zdrav razum. „2019. godine , kada smo digli ruku za suglasnost za davanje jamstva nije bilo govora o koronavirusu. U 2019. godini  obećano nam je da će bazeni biti izgrađeni 1.7. 2020. godine,a 17.3. 2020. kada je nastupila korona, nije bila ni pokošena trava na mjestu gdje su planirani bazeni. Također, dvojica mladih obrazovanih direktora podnijeli su ostavke , a pogotovo smo donijeli ovu odluku nakon razgovora s nizom relevantnih osoba i ekonomskih stručnjaka koji su nam rekli da je  nonsense u ovom trenutku graditi bazene kreditom" , kazao je Buljević te o stranačkoj stezi u HDZ-u istaknuo kako je poštuju, ali stranačka stega u HDZ-u u Županji ovoga trenutka ne postoji, te je istaknuo da šest mjeseci nije sazvan Gradski odbor HDZ-a, da su marginalizirani i odbačeni i nije im bilo omogućeno da predlože i donose odluke po pitanju bazena.Dodao je kako se ne radi o unutarstranačkoj borbi, nego isključivo o zdravom razumu, jer zbog čega se sada zaduživati.
O tome da je  po mišljenju oporbe sporno samo zaduženje,da se ide na EU fondove te da zapravo nisu protiv izgradnje bazena gradonačelnik Davor Miličević je kazao da su svojom odlukom na sjednici potvrdili da nisu  za bazene. Naglasio je kako Grad Županja nije prezadužen, te kako usred koronakrize dobro funkcionira . „Smatram i želim da Županja ima bazene radi svih nas koji živimo ovdje”, kazao je gradonačelnik ,istaknuvši kako je detaljno obrazložio odluku o zaduživanju putem kredita , pa najavio u međuvremenu i mogućnost kandidiranja prema EU fondovima. O vijećnicima HDZ-a koji su podržali zahtjeve oporbe gradonačelnik Miličević je rekao da postoji stranačka stega i obveza i da će protiv njih biti poduzete određene aktivnosti.
Hitovi: 215