USKLADIMO FREKVENCIJE

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Kategorija: /
Autor: B. G. Dabić
Hrvatska danas slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja i jubilarnu 25. obljetnicu Vojno- redarstvene akcije Oluja , sjećajući se 5. kolovoza 1995. godine kada je u VRO Oluja oslobođen grad Knin, središte srpske pobune od početka 90-ih godina.
Akcijom Oluja oslobođeno je oko 11.000 četvornih kilometara okupiranog područja, a kruna je bila oslobađanje Knina.
Akcija je počela na jučerašnji dan, 4. kolovoza, u 5 sati.
Građanima srpske nacionalnosti s okupiranih područja Knina, Gračaca, Lapca, Korenice, Slunja, Gline, Dvora i Petrinje porukom se obratio tadašnji predsjednik države dr. Franjo Tuđman, pozvavši ih da ostanu u svojim kućama.
U ranim večernjim satima 4. kolovoza javnost je upoznata s time da akcija teče prema planu.
Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok, svega su nekoliko kilometara od Knina, koji je u okruženju kao i više gradova na okupiranim područjima.
5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila 20-metarska hrvatska zastava. Trenutak kad prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, okružen suradnicima, ljubi hrvatsku zastavu, ostao je u sjećanju mnogih građana.
Hrvatska vojska i policija oslobodile su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrliku, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.
Trećega dana Oluje, 6. kolovoza, stigle su vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica…
Dan kasnije, 7. kolovoza, tadašnji ministar obrane Gojko Sušak objavio je da je, nakon 84 sata, akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug završena.
Osim što je oslobođen Knin i okolica, ova uspješna akcija hrvatskih vojnih snaga početkom kolovoza 1995. godine označila je prekretnicu u događajima na prostoru bivše države. Bio je to ujedno početak kraja agresorske velikosrpske politike.
Hrvatske vojne snage oslobodile su Knin, a tzv. Krajina nestala je s lica zemlje čime je prestao i mit o nepobjedivosti srpske vojske.
Sama akcija Oluja, kao i trenutak ulaska hrvatskih vojnih snaga u Knin, jedan su najvažnijih datuma moderne, a slobodno se može reći i cjelokupne hrvatske povijesti. Smatra se najsvjetlijim trenutkom u procesu stvaranja moderne države Hrvatske. Nacionalni ponos tih je dana bio na vrhuncu. Uspješnom akcijom oživotvorena je nada u povratak prognanih Hrvata u njihove domove, a omogućen je i uspješan završetak procesa mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja.
Praznik se u početku zvao Dan domovinske zahvalnosti. Nazivu je kasnije i dodan "Dan pobjede" i "Dan hrvatskih branitelja".Zbog dugog punog naziva , kojemu se često dodaje i "obljetnica VRO Oluja", u medijima i neformalnoj komunikaciji često se samo naziva Dan pobjede. Od 1996. 5. kolovoza se u Hrvatskoj obilježava svečanošću podizanja zastave na kninskoj tvrđavi, prisjećajući se istog čina iz kolovoza 1995, te prigodnim programom i u Kninu.
Hitovi: 68