USKLADIMO FREKVENCIJE

Županija smanjila plaće i ukinula naknade kako bi pomogla gospodarstvu

Kategorija: /
Autor: Sanja Pavelić
Kako bi se solidarizirala u ovoj teškoj situaciji, Vukovarsko-srijemska županija poduzela je mjere radi osiguranja sredstava za financiranje aktivnosti u borbi protiv pandemije uzrokovane koronavirusom. Uz mjere Vlade Republike Hrvatske za pomoć gospodarstvu, posebno kada je mnogo zaposlenih dobilo otkaz ili radi za minimalnu plaću, uključila se i Vukovarsko-srijemska županija te je donijela odluku o smanjenju plaća svim zaposlenicima i dužnosnicima Županije i proračunskim korisnicima, odnosno poduzećima i ustanovama kojima je Županija osnivač.
Naime, djelatnicima Županije i djelatnicima poduzeća i ustanova u vlasništvu Županije smanjuje se plaća za 10 posto, a dužnosnicima odnosno županu i zamjenicima župana te direktorima/ravnateljima županijskih poduzeća smanjuje se plaća za 15 posto, počevši od mjeseca travnja. Ukupan iznos ušteđenih sredstava je 325.420,00 kuna na mjesečnoj razini.
Isto tako, donesena je i Odluka o privremenom ukidanju naknada za  članove nadzornih odbora i upravnih vijeća u društvima i ustanovama kojima je osnivač Vukovarsko- srijemska županija, što čini ukupno 53.322,70 kuna ušteđenih sredstava mjesečno.
Također, djelatnici Vukovarsko-srijemske županije i županijske ustanove odrekli su se ove godine uskrsnice i uskrsnih paketa te regresa, a sredstva iznosu od 882.500,00 kuna preusmjerena su za otkup poljoprivrednih proizvoda naših OPG-ova i preko Crvenog križa dostavlja se stanovnicima kojima je pomoć zaista potrebna. Sredstva će biti usmjerena i za poticanje pozitivnog poduzetničkog okruženja koji je važan čimbenik razvoja gospodarstva svake županije te je nužno kontinuirano ulaganje u njegov razvoj, a posebno sada u vrijeme korona krize.
Malo i srednje poduzetništvo jedan je od glavnih pokretača gospodarskog razvitka i generator novih radnih mjesta, stoga i Vukovarsko-srijemska županija planira, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima, poticati investicije i razvoj gospodarstva na području naše županije.
Prije svega  u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta Županija će davati suglasnost na moratorije kredita koji se provode u okviru postojećih  programa kreditiranja poduzetnika. Sukladno raspoloživim financijskim sredstvima nastojat će poticati investicije i unaprjeđenje poslovanja malih i srednjih poduzeća te poticati nezaposlene osobe na pokretanje vlastitog posla u proizvodnom, prerađivačkom sektoru.
Hitovi: 133