USKLADIMO FREKVENCIJE

U Županijskoj komori Vukovar održana proširena sjednica Strukovne grupe turizma

Kategorija: /

Uslijedila je rasprava o situaciji na tržištu rada, problemima u procesu edukacije, a zaključeno je kako zakonsko ograničenje u stvari uvjetuje da mentor mora posjedovati majstorski ispit, te da ukoliko se poduzetnici žele uključiti u edukacijski proces kroz naukovanje, a kako bi si osigurali kvalitetnu radnu snagu, moraju imati uposlene s majstorskim ispitima, a da je i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa način na koji si mogu osigurati educiranu radnu snagu. Predsjednik strukovne grupe, gospodin Željko Božić, dao je kratki presjek održanog Turističkog foruma kontinentalnog turizma s temom „Turizma događanja“. Riječ je o šestom turističkom forumu na kojem je sudjelovalo 70-ak sudionika iz cijele RH i na kojem su razmijenjena iskustva organizatora, sponzora i društvene zajednice vezana za organizaciju i održavanje različitih manifestacija. Najavljeno je održavanje turističkog foruma u sljedećoj godini, a svi nazočni su pozvani da se uključe u organizaciju istog.

Na sjednici su prezentirani financijski pokazatelji tvrtki Vukovarsko-srijemske županije u 2015. godini s naglaskom na sektor turizma. Tijekom 2015. godine na području Vukovarsko-srijemske županije u ovom sektoru je djelovalo 82 tvrtke koje su zapošljavale 386 osoba. Ove tvrtke ostvarile su 82,8 milijuna kuna prihoda (0,63% ukupnog prihoda tvrtki s područja VSŽ) i 3,4 milijuna kuna dobiti (0,9% dobiti tvrtki s područja županije).

U okviru točke o organizaciji edukacije za članice HGK iz sektora turizma dogovoreno je da će stručna služba Županijske komore Vukovar prikupiti informacije i ponude za radionicu s temom menadžmenta u turizmu, te će potom poslati svim tvrtkama obrazac ispitivanja interesa sa detaljnim podacima, a kako bi se u sljedećem razdoblju organizirala edukacija na ovu temu.

Predsjednica ŽK Vukovar, gđa Vinka Ivanković nazočne je upoznala sa procesom izrade Strategije razvoja Vukovarsko-srijemske županije, te naglasila iznimnu važnost da sektor turizma ugradi u strategiju svoje primjedbe i prijedloge. Nazočnima je najavljeno održavanje proširene sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Vukovar sredinom studenog 2016. godine na kojem će imati priliku dati konkretne prijedloge koje će potom ŽK Vukovar uputiti koordinatoru izrade Strategije.

Pod točkom razno nazočni su dobili informaciju o održavanju akcije „Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ koja će se održati u Zadru 16. i 17.11. u Zadru, te o održavanju 3. nacionalnog „Foruma obiteljskog smještaja“ u isto vrijeme u Zadru.

     

                                                                                                                                                                                                                Sanja Damjanović Pavelić

Hitovi: 544