USKLADIMO FREKVENCIJE

Mala škola znakovnog jezika u Bošnjacima

Kategorija: /
Autor: M.Pastuović

U organizaciji Hrvatskog saveza gluhoslijepih osoba Dodir u OŠ fra Bernardina Tome Leakovića u Bošnjacima provedena je radionica «Mala škola znakovnog jezika». Školu pohađa gluhi učenik pa je radionica održana s ciljem osvještavanja njegovih suučenika o specifičnim potrebama gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba.

Učenici su upoznali načine komunikacije gluhih, nagluhih i gluhoslijepih osoba, pokušali sami razumjeti poruku očitavanjem s usana i pisanjem u dlan te naučili dvoručnu abecedu i nekoliko znakova hrvatskoga znakovnog jezika koji se često koriste u nastavi. Na taj način, bit će im olakšana komunikacija s njihovim gluhim prijateljem, a on će, koristeći svoj jezik, jezik zajednice gluhih i gluhoslijepih osoba, moći izraziti svoje potrebe te aktivnije sudjelovati u nastavi.

Ovom interaktivnom radionicom htjeli smo senzibilizirati učenike za prepoznavanje i uvažavanje tuđih potreba te prihvaćanje različitosti. Svoj interes učenici su pokazali nizom pitanja i vrlo aktivnim sudjelovanjem, a na fotografijama pokazuju što su naučili, odnosno govore ''bravo'' i ''hvala''.

 

Autorica: Ilka Zadro

Hitovi: 1019